«Οι Έλληνες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες»

«Οι Έλληνες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες»

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την παρουσίαση εκ μέρους του, στη Φρανκφούρτη, του βιβλίου του Χέλμουτ Κολ «Από ανησυχία για την Ευρώπη», στο οποίο ο πρώην καγκελάριος υποστήριξε ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε πρόωρα τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της «Deutsche Welle», ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώπιον 100 δημοσιογράφων που ήσαν παριστάμενοι στην παρουσίαση του βιβλίου, δήλωσε: «Δεν επιτρέψαμε στην Ελλάδα να είναι στον πρώτο γύρο των χωρών που θα υιοθετούσαν το ευρώ, διότι δεν ήταν ώριμη για αυτό. Στη συνέχεια, όμως, οι Έλληνες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι «έπεσαν θύματα ενός εσφαλμένου τρόπου στατιστικής παρουσίασης των στοιχείων» και τόνισε ότι αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί. Αναφέρθηκε επίσης, στα επιτεύγματα των Ελλήνων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για «τα σφάλματα που, επί δεκαετίες, έκανε η ελληνική πολιτική τάξη». Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αναβίωση της μνησικακίας και των κλισέ, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε εμφατικά στο ότι «η εισαγωγή του ευρώ συνιστά πολιτική ειρήνης». Υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα θα ξεσπούσε, κατά τη διάρκεια της κρίσης, νομισματικός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και πρόσθεσε ότι το κοινό νόμισμα «έκανε μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Το ευρώ «προστατεύει την Ευρώπη» υπογράμμισε «χωρίς αυτό, τα πράγματα θα ήταν άσχημα για μας».