Οι Έλληνες που έβαλαν τα ταξί της Βραζιλίας σε τάξη

Οι Έλληνες που έβαλαν τα ταξί της Βραζιλίας σε τάξη

Πως πάει κάποιος σήμερα γρήγορα με σιγουριά και ασφάλεια στον τελικό του Μαρακανά; Το πιθανότερο είναι με την υπηρεσία του Taxibeat.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Το Taxibeat, η υπηρεσία που ήρθε για να αποκαταστήσει τις σχέσεις αρκετών συμπολιτών μας με την «κίτρινη φυλή», ταξιδεύει εδώ και τρία χρόνια και εκτός ελληνικών συνόρων.

Ο Νίκος Δρανδάκης η ψυχή της εφαρμογής, μιλάει με αφορμή την ολοκλήρωση του Μουντιάλ για την πρώτη μεγάλη επέκταση, αυτή στην Βραζιλία.

«Ένα χρόνο μετά την παρουσία μας στην Ελλάδα και έχοντας δει ότι αυτό που είχαμε κάνει είχε αποδοχή από τους επιβάτες, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε που θα μπορούσαμε να εξάγουμε την ιδέα του Taxibeat στο εξωτερικό. Βάζοντας κάτω τα πράγματα είδαμε ότι η προσπάθεια θα είχε επιτυχία εάν πηγαίναμε σε μία χώρα που είχε αντίστοιχα προβλήματα με αυτά της Ελλάδας στον τομέα της εξυπηρέτησης από τα ταξί, δηλαδή της ποιότητας. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το πως θα βρεις ταξί -τρόποι υπήρχαν αρκετοί και σήμερα ακόμη περισσότεροι- αλλά το πως αναβαθμίζεις την ποιότητα της υπηρεσίας (π.χ. με αξιολογήσεις). Έτσι σκεφτήκαμε ότι η Λατινική Αμερική έχει περισσότερες και πολύ μεγαλύτερες αγορές από ότι στην Ευρώπη. Εάν προσθέσουμε τη χαμηλή ποιότητα εξυπηρέτησης που κυριαρχεί στην περιοχή, παράλληλα με κάποια θέματα ασφάλειας, η περιοχή είχε όλα αυτά τα στοιχεία που έδειχναν ότι το ρίσκο ήταν πολύ χαμηλότερο. Στα θετικά ήταν επίσης ότι βρέθηκαν άμεσα και οι συνεργάτες οι οποίοι θα σε έβαζαν στην αγορά πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, πρόκειται μάλιστα για δύο ομογενείς που ζουν στην Βραζιλία, ο Φοίβος Πανταζής και ο Αντώνης Καψάλης».

 

Η Taxibeat Brazil έχει ήδη παρουσία στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σάο Πάολο όπου συνεργάζεται με 18.000 ταξί και στις δύο πόλεις από το σύνολο των 55.000 ταξί που τις εξυπηρετούν. Σύμφωνα με τον Νίκο Δρανδάκη και στις δύο πόλεις η εφαρμογή του taxibeat είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά με τουλάχιστον οκτώ παίκτες, επιτυγχάνοντας κάθε μήνα στα δύο χρόνια παρουσίας της να αυξάνει τόσο τον αριθμό των επιβιβάσεων όσο και των χρηστών.

Ο Νίκος βρίσκει τις δύο αγορές εντελώς διαφορετικές από επιχειρηματικής πλευράς. Από τη μία η Ελλάδα όπου ουσιαστικά υπάρχουν δύο παίκτες με την Taxibeat να έχει ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή, και από την άλλη η Βραζιλία όπου ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός, υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί και ένα επιβατικό κοινό που έχει αγκαλιάσει τα mobile taxi services. Χαρακτηριστικό το ανταγωνισμού είναι ότι υπάρχουν οδηγοί ταξί που συνεργάζονται ακόμη και με επτά διαφορετικές mobile εφαρμογές.

Σε ό,τι αφορά τους ταξιτζήδες ο Νίκος δεν βρίσκει πολλές διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες και στους Βραζιλιάνους επαγγελματίες οδηγούς, «είναι ίδιοι και στα καλά τους και στα άσχημα τους». Φυσικά υπάρχει ένα έξτρα ενδιαφέρον να δείτε ποιος και γιατί είναι ο οδηγός που συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες στο app της taxibeat στη Βραζιλία εδώ.

Το Taxibeat, το οποίο ήδη μετά την Ελλάδα και τη Βραζιλία έχει επεκταθεί στο Μεξικό και το Περού, σύμφωνα με τον Νίκο Δρανδράκη θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου σε μία ακόμη αγορά του εξωτερικού, με αρκετές πιθανότητες να συγκεντρώνει αυτή της Τουρκίας (σ.σ. όποιοι έχουν επιβιβαστεί σε ταξί της γείτονος θα καταλάβουν γιατί) όπου η ελληνική εταιρεία έχει ήδη στελεχώσει γραφείο.

 

Πως η Taxibeat βρέθηκε ένα βήμα πριν το λουκέτο
Η Taxibeat έσβησε πριν από λίγες ημέρες το τρίτο κεράκι της. Αυτό που είναι σχετικά άγνωστο είναι ότι η εταιρεία βρέθηκε πολύ κοντά στο λουκέτο και μάλιστα όταν βρισκόταν ακόμη στα πρώτα της βήματα. Ο Νίκος μοιράζεται με το WE του News247 εκείνες τις ημέρες:

«Λίγους μήνες μετά το λανσάρισμα της εφαρμογής, ξεκίνησε η μεγάλη απεργία των ταξί (σ.σ. ήταν η εποχή που οι οδηγοί των ταξί πέρα από την απεργία είχαν αποκλείσει το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και το λιμάνι του Πειραιά με τα αυτοκίνητα τους). Για εμάς ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί, καθώς με βάση το business plan που είχαμε κάνει αναμέναμε να έχουμε έσοδα εκείνους τους μήνες που ήταν κρίσιμα για τηνβιωσιμότητα μας. Ήμασταν οριακά και πραγματικά είχαμε αρχίσει να συζητάμε μεταξύ μας ότι ίσως ήταν καλύτερο να αναστείλουμε τη λειτουργία της Taxibeat. Με τη λήξη της απεργίας άρχισαν να έρχονται πάλι έσοδα και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Πηγή: News247.gr