Ελληνικός Χρυσός: Δεν στείλαμε τελεσίγραφο. Τεχνικής φύσης τα προβλήματα

Ελληνικός Χρυσός: Δεν στείλαμε τελεσίγραφο. Τεχνικής φύσης τα προβλήματα
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Eldorado, George Burns (Α), μιλάει δίπλα στον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή, Eduardo Moura (Κ) και στον αντιπρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Hellas Gold, Δημήτρη Δημητριάδη (Δ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών, Αθήνα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά κολλήματα αναφέρει η εταιρεία – «Έχουμε χάσει 2,5 δισ. δολάρια».

Στο ΣΚΑΙ μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης Δημητριάδης, μια ημέρα μετά την απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα.

«Το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, έχουμε δώδεκα αποφάσεις για περιβαλλοντικά θέματα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει καλυφθεί πλήρως. Δεν έχει γνωστοποιηθεί σε εμάς μια περιβαλλοντική παράμετρο παραβιάζουμε. Τα κολλήματα είναι καθαρά τεχνικά» ανέφερε.

Ειδικότερα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «Έχει υποβληθεί ένα πρόστιμο για περιβαλλοντική ρύπανση το οποίο το πληρώσαμε και έχουμε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και περιμένουμε να εκδικαστεί. Είμαστε 100% σίγουροι ότι θα το κερδίσουμε και αυτό όπως κερδίσαμε όλα τα άλλα τα δικαστήρια».

Νωρίτερα, η Υπουργός Διοικητής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «η κυβέρνηση δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται» ενώ έκανε λόγο για «πελατειακό μοντέλο».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη ότι η εταιρεία δεν έχει μάθει να λειτουργεί εντός ευρωπαϊκών πλαισίων ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι «έχουν δαπανηθεί 100 εκατ. δολάρια για το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης που υπάρχει στην Ευρώπη, έχουμε το πιο σύγχρονο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που υπάρχει στον κόσμο, ώστε να βλέπει κανείς online τις περιβαλλοντικές παραμέτρους».

Σε ό,τι αφορά τις απειλές τις οποίες καταλογίζει στην εταιρεία η κυβέρνηση, ο κ. Δημητριάδης είπε πως «Δεν στείλαμε κανένα τελεσίγραφο. Δεν μπορεί να υπάρχει εκκρεμότητα για τη διαιτησία εδώ και οκτώ μήνες, μας είπαν ότι σκέφτονται να πάνε σε διαιτησία από τον Δεκέμβριο που μας πέρασε αλλα δεν γίνεται να υπάρχει εκκρεμότητα και να μην ξέρουμε ποιο είναι το αντικείμενο. Υπάρχει ανασφάλεια».

Όσο για τις απώλειες που υφίσταται η εταιρεία, όπως ανέφερε «Η εταιρεία έχει χάσει 2,5 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης το διάστημα αυτό της αβεβαιότητας. Αυτές είναι επενδύσεις μεγάλες. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ, πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Είναι έργα που θα παράξουν και θα δώσουν θέσεις εργασίας για πολλά χρόνια στην περιοχή. Περιμένουμε να εκδοθούν οι άδειες που είναι σε εκκρεμότητα μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Έχουμε ζητήσει διάλογο, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά κανείς δεν μας έχει προσεγγίσει από χθες».

Τέλος, αναφερόμενος στο τι θα συμβεί εάν υλοποιηθεί η απόφαση του Δ.Σ της εταιρείας για πάγωμα της επένδυσης, είπε πως «περισσότεροι από 2.000 από τους συνεργάτες μας μένουν χωρίς αντικείμενο».

Διαβάστε επίσης:

Τι θα γίνει με τις άδειες που ζητάει η Eldorado Gold