Το Ello αποκαλύπτει το business model του

Το Ello αποκαλύπτει το business model του

Μετά την επιτυχημένη του χρηματοδότηση, το νέο κοινωνικό δίκτυο έχει ήδη επιλέξει τον δικό του δρόμο προς τα κέρδη.

Το ερώτημα ήταν από την πρώτη στιγμή εύλογο: πώς το Elloτο κοινωνικό δίκτυο που θα ανταγωνιστεί το Facebook– θα επιζήσει και θα έχει έσοδα αφού έχει κάνει σαφές πως δεν θα εμφανίσει ούτε μία διαφήμιση, ούτε θα διαθέσει τα στατιστικά στοιχεία των χρηστών του σε τρίτους;

Παρά τις αμφιβολίες, η εταιρεία «σήκωσε» άλλα 5,5 εκατ. δολάρια σε Series A funding -είχε άλλα 435.000 σε seed funding- και μετά από αυτήν την εξέλιξη αποκάλυψε στο Fortune τα άμεσα σχέδιά της.

Καταρχάς η εταιρεία δηλώθηκε ως Public Benefit Corporation, δηλαδή μπορεί μεν να είναι κερδοσκοπική, αλλά με χαρακτήρα υπηρεσίας κοινής ωφέλειας, πράγμα που την περιορίζει ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να έχει έσοδα. Σύμφωνα με τον ιδρυτή και CEO Paul Budnitz «απαγορεύεται πια να έχει διαφημιστικά έσοδα» και σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας η απόφαση αυτή δεσμεύει και τους επόμενους ιδιοκτήτες.

«Κατά τη γνώμη μας το Internet δεν μπορεί να είναι ένας τεράστιος διαφημιστικός χώρος», συνεχίζει ο Budnitz. Και ορίζει ως πηγές εσόδων τα χρήματα που θα πληρώνουν οι χρήστες για premium υπηρεσίες μέσα στο Ello. «Θα μπορούν να αγοράζουν με ένα ή δύο δολάρια extra features. Αυτό θα το γνωρίζουν ήδη με την εγγραφή τους στην υπηρεσία και θα είναι προετοιμασμένοι και πρόθυμοι να πληρώσουν. Μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη λειτουργία ή να είναι απλώς ο τρόπος που εμφανίζεται το site ή το stream τους». Το Ello θα είναι σαν ένα παζλ που κάθε χρήστη θα μπορεί να συνθέτει όπως επιθυμεί, φυσικά πληρώνοντας.

Το Ello δεν είναι για όλους
Η υπηρεσία έχει κλείσει προς το παρόν τις εγγραφές και δέχεται μόνο νέα μέλη με προσκλήσεις ήδη μελών, αλλά ακόμα και έτσι 40.000 χρήστες κάθε ώρα εγγράφονται στη λίστα αναμονής ή ζητούν πρόσκληση.

Για όσους είναι ήδη μέσα, τα πράγματα είναι επίτηδες λίγο πιο δύσκολα από ό,τι σε άλλα social media. Οι διαδικασίες και τα features έχουν χαρακτήρα κουίζ, είναι και λίγο κρυμμένα. Η περιήγηση στο site μπορεί να δυσκολέψει όσους δεν έχουν λίγο βαθύτερη γνώση του web. «Το Ello δεν είναι για όλους και αυτή ήταν από την αρχή η πρόθεση μας», γράφει μέσα στο site ο συνιδρυτής Todd Berger.

Η τάση που έχει ήδη αναπτυχθεί εντός είναι καλλιτεχνική. Τα πιο ενδιαφέροντα accounts είναι αυτά που ποστάρουν φωτογραφίες και σχέδια. Οι χρήστες με τους περισσότερους followers είναι κυρίως designers.

«Είναι λίγο παράξενο που είμαστε στο κέντρο της προσοχής», καταλήγει ο Budnitz, «αλλά μας αρέσει κιόλας. Δεν περιμέναμε τόσος πολύς κόσμος να ασχολείται μαζί μας σε τόσο αρχικό στάδιο».