Έλον Μασκ: Το Ταμείο της Νορβηγίας και το «άκυρο» στην αμοιβή ύψους 56 δισ. δολαρίων για την Tesla

Έλον Μασκ: Το Ταμείο της Νορβηγίας και το «άκυρο» στην αμοιβή ύψους 56 δισ. δολαρίων για την Tesla
This handout image released by TED Conferences shows Tesla chief Elon Musk speaking during an interview with head of TED Chris Anderson (out of frame) at the TED2022: A New Era conference in Vancouver, Canada, April 14, 2022. (Photo by Ryan Lash / TED Conferences, LLC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TED CONFERENCES / Ryan LASH " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Ως όγδοος μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla, το ταμείο εκφράζει ανησυχίες για το μέγεθος της αμοιβής, τη δομή της και τον κίνδυνο dilution που προκαλεί στους μετόχους.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το πακέτο αμοιβής ύψους 56 δισ. δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ.

Ως όγδοος μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla, το ταμείο εκφράζει ανησυχίες για το μέγεθος της αμοιβής, τη δομή της και τον κίνδυνο dilution που προκαλεί στους μετόχους. Η αμοιβή του Μασκ, που εγκρίθηκε το 2018, ακυρώθηκε από δικαστήριο του Ντέλαγουερ ως άδικη για τους μετόχους.

Το επενδυτικό ταμείο αναγνωρίζει τη σημαντική αξία που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία του Μασκ, αλλά παραμένει ανήσυχο για το συνολικό μέγεθος της αμοιβής και την έλλειψη μετριασμού του κινδύνου βασικού προσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ταμείο είχε καταψηφίσει το συγκεκριμένο πακέτο και το 2018 και σκοπεύει να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με την Tesla για αυτό και άλλα θέματα. Κατέχει μερίδιο 0,98% αξίας 7,7 δισ. δολαρίων στην Tesla και έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στις υπερβολικές αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων.

Το επενδυτικό ταμείο θα υποστηρίξει επίσης μια πρόταση μετόχων που θα καλεί την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική ελευθερίας απέναντι στο συνδικαλίζεσθαι και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια πρόταση που αποτελεί νίκη για τα εργατικά συνδικάτα.

Η ψηφοφορία των μετόχων γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Tesla κλονίζεται από εργατικές κινητοποιήσεις στη μονάδα της στη Σουηδία, με τους μηχανικούς της να απεργούν από τις 27 Οκτωβρίου.

Το ταμείο κατέχει το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών στον κόσμο και είχε υποστηρίξει το 2022 μια πρόταση μετόχων για την υιοθέτηση πολιτικής σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων από την Tesla, που αντιμετωπίζει αντιδράσεις στις σκανδιναβικές χώρες για την άρνησή της να αποδεχθεί συλλογικές διαπραγματεύσεις για μισθολογικά και άλλα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: