Η αναπάντεχη «εκεχειρία» μεταξύ Έλον Μασκ και Τζέιμι Ντίμον – Τι άλλαξε στις σχέσεις τους

Η αναπάντεχη «εκεχειρία» μεταξύ Έλον Μασκ και Τζέιμι Ντίμον – Τι άλλαξε στις σχέσεις τους
Tesla CEO Elon Musk speaks at the 27th annual Milken Institute Global Conference at the Beverly Hilton in Los Angeles on May 6, 2024. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Η κόντρα που «κρατά» από το 2016 και η μήνυση για 162 εκατ. δολάρια.

Η σχέση μεταξύ Έλον Μασκ και Τζέιμι Ντίμον έχει βελτιωθεί από τον Μάρτιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, παρά το γεγονός ότι από το 2016 οι δύο ισχυροί άνδρες της Tesla και της JPMorgan ανταλλάσσουν αρνητικά σχόλια και μηνύσεις.

Τον Μάρτιο, ο Μασκ παρακολούθησε μια τεχνολογική σύνοδο κορυφής της JPMorgan στο Big Sky της Μοντάνα, όπου οι δύο ηγέτες μίλησαν για μια ώρα στη σκηνή για την τεχνητή νοημοσύνη και την πολιτική, σύμφωνα με τη Journal. Ο Μασκ επίσης επισκέφθηκε τη σουίτα του Ντίμον στο θέρετρο, όπου έμεινε για πάνω από μία ώρα.

Μετά την εκδήλωση, ο Ντίμον αποφάσισε ότι η τράπεζά του θα μπορούσε να προσπαθήσει να επαναφέρει τις συναλλαγές με τον Μασκ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Μια συμφιλίωση θα ήταν αμοιβαία επωφελής: ο Μασκ θα είχε πρόσβαση σε χρηματοδότηση και συμβουλές από τη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, και η JPMorgan θα είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τις πολλές επιχειρήσεις του δαιμόνιου επιχειρηματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύγκρουση ξεκίνησε το 2016

Η σχέση διαταράχθηκε για πρώτη φορά το 2016, όταν η επενδυτική τράπεζα αποχώρησε από την κάλυψη συμβάσεων μίσθωσης για τα αυτοκίνητα της Tesla. Οι τραπεζίτες δεν ήξεραν πώς να εκτιμήσουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό εξόργισε τον Μασκ, ο οποίος κάλεσε τον επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικής τραπεζικής της JP Morgan, τον εξύβρισε και απείλησε να διακόψει τη συνεργασία της Tesla με την τράπεζα. Ο Ντίμον τηλεφώνησε και είπε ότι η τράπεζά του δεν εκφοβίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Από τότε, ο Μασκ απομακρύνθηκε από την JPMorgan και βασίστηκε περισσότερο στην Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, που ήταν ήδη οι κύριοι σύμβουλοι της Tesla. Η Goldman βοήθησε στην αρχική δημόσια εγγραφή της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2010 και ήταν η πρώτη επιλογή του Μασκ όταν προσπάθησε να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο το 2018. Σύμφωνα με την Dealogic, η Goldman έχει πληρωθεί σχεδόν 90 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές από την Tesla και τη SpaceX από το 2010, ανέφερε το Business Insider.

Η μήνυση για 162 εκατ. δολάρια

Τα πράγματα χειροτέρεψαν το 2021, όταν η JPMorgan μήνυσε την Tesla και τον Μασκ για 162 εκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας την Tesla για παραβίαση ενός συμβολαίου του 2014 σχετικά με ενεχυρόγραφα που πουλήθηκαν στην τράπεζα. Η JPMorgan υποστήριξε ότι το tweet του Μασκ που μιλούσε για εξαγορά της εταιρείας από το χρηματιστήριο μπέρδεψε την αγορά. Η Tesla αντέκρουσε, λέγοντας ότι η τράπεζα ήταν θυμωμένη επειδή έμεινε εκτός των εργασιών του Μασκ και ότι τα στελέχη της JPMorgan ένιωθαν «εχθρικά» προς το αφεντικό της.

Τον Νοέμβριο, ο Ντίμον μίλησε για τη μήνυση σε συνέδριο των New York Times, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι μας χρωστάνε χρήματα για κάτι και λένε όχι, και είναι στο δικαστήριο και θα κερδίσουμε».

Και οι δύο αγωγές βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: