Ελπίδες πως θα «κρατήσει» η εκεχειρία στην Ουκρανία

Ελπίδες πως θα «κρατήσει» η εκεχειρία στην Ουκρανία

Το Κίεβο διατηρεί την κατάπαυση του πυρός, ενώ η ρωσική άνω βουλή αναίρεσε το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης που είχε εκχωρήσει στον Πούτιν.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας, διατηρούμε τη μονομερή κατάπαυση πυρός», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, δίνοντας ελπίδες για τη διατήρηση της προσωρινής εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, παρά τη χθεσινή επίθεση των αυτονομιστών ανταρτών εναντίον ενός ουκρανικού ελικοπτέρου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι.

Ο Κλίμκιν, μιλώντας σε συνάντηση του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στο περιστατικό που συνέβη στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «τραγικές εξελίξεις». «Τέτοιες προκλήσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για μια εκεχειρία που θα διαρκέσει. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να κάνουμε το μέγιστο ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και κυρίως στο Ντονέτσκ και το Σλαβιάνσκ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, η απόφαση για την παράταση ή μη της εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη Παρασκευή και αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει μία εβδομάδα, εναπόκειται στον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. «Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο ειρηνευτικό σχέδιο, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης», δήλωσε.

Ο Κλίμκιν χαιρέτισε ακόμη την απόφαση της άνω βουλής της Ρωσίας να ανακαλέσει το δικαίωμα που είχε εκχωρήσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, όμως σημείωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες θετικές πρωτοβουλίες. «Πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα, όμως χρειαζόμαστε και άλλα θετικά βήματα, όπως η υποστήριξη του ολοκληρωμένου ειρηνευτικού σχεδίου από τον πρόεδρο, από τη Ρωσία και φυσικά χρειαζόμαστε αποτελεσματικούς ελέγχους στα σύνορα. Είναι κρίσιμο να αναληφθούν μια σειρά πολύ άμεσων μέτρων ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη, όπως η απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως η απελευθέρωση των ομήρων μελών του ΟΑΣΕ», τόνισε ο Κλίμκιν.

Δικαιολογώντας την απόφαση της ρωσικής Δούμας σήμερα, που προήλθε ύστερα από αίτημα του ίδιου του Πούτιν, Ρώσος βουλευτής δήλωσε ότι θα πρέπει να ερμηνευτεί ως κίνηση καλής θελήσεως που έχει στόχο να διευκολυνθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να του επανεκχωρήσει αυτό το δικαίωμα.

Ο Πούτιν υπέβαλε το αίτημα αυτό χθες με επιστολή του η οποία εστάλη στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία.

Η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εξουσιοδοτήσει για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία είχε ληφθεί με την επίκληση της ανάγκης να προστατευτούν οι Ρώσοι που ζουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, συνέβαλε τον Μάρτιο στην κλιμάκωση των εντάσεων, καθώς η Μόσχα μετακίνησε αμέσως μετά δεκάδες χιλιάδες άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

«Εύθραυστη» εκεχειρία στην Ουκρανία

Κατάπαυση πυρός σε δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας

Νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την κρίση στην Ουκρανία

Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία