Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνουν οι ΗΠΑ
epa09760216 United States President Joe Biden delivers remarks on Russia and the situation in Ukraine, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 15 February 2022. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να χτυπήσει τη Ρωσία με μια κίνηση η οποία δεν ήταν υπό συζήτηση τις προηγούμενες μέρες.

Έτοιμη να προχωρήσει σε εμπάργκο των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να παύσουν τις εισαγωγές από σήμερα, προχωρώντας παράλληλα με την ΕΕ η οποία θα ανακοινώσει άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων που θα καλύψουν τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σημαντικό μέρος των αμυντικών προϋπολογισμών.

Το Bloomberg επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές οι οποίες ανέφεραν ότι το αμερικανικό εμπάργκο θα περιλαμβάνει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνθρακα.

Μετά την είδηση της απόφασης Μπάιντεν σημειώθηκε σημαντική πτώση των futures στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 να υποχωρούν. Παράλληλα, υποχώρηση σημειώνει και ο δείκτης Stoxx Europe 600 κατά 1%, έπειτα και από την επερχόμενη απόφαση για το ευρω-ομόλογο.

Όπως έγινε νωρίτερα σήμερα γνωστό, η ΕΕ αναμένεται να εκδώσει ένα νέο ομόλογο, το οποίο θα έχει σκοπό να καλύψει τις ενεργειακές και πολεμικές δαπάνες. Οι αποκαλύψεις ίσως γίνουν ακόμη και την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου Κορυφής στη Γαλλία, καθώς είναι ακόμη υπό εξέλιξη οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι πωλήσεις χρέους και πόσα χρήματα θα συγκεντρωθούν.

Στα ύψη η τιμή του μπρέντ

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε άνοδο άνω του 5% αφού έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Η πιθανότητα να απαγορευτούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ώθησε την τιμή του Μπρεντ στα 129,92 δολάρια το βαρέλι (+5,45%) γύρω στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι.