Εμπρηστικές δηλώσεις Ακσόι: «Το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης η Ελλάδα»- Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Εμπρηστικές δηλώσεις Ακσόι: «Το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης η Ελλάδα»- Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
ελληνικη τουρκικη σημαια greek turkish flag greece turkey Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα σκληρή ανακοίνωση- απάντηση εναντίον της Άγκυρας εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγος για παραλήρημα της Τουρκίας.

Φραστική επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπολύει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προσευχή στην Αγία Σοφία την Παρασκευή.

Ο Χακάμ Ακσόι χαρακτηρίζει την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και σημειώνει ότι «θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, «η Ελλάδα, με πρόσχημα την προσευχή στην Αγία Σοφία, αποκάλυψε για μια ακόμη φορά την εχθρότητά της προς το Ισλάμ και την Τουρκία. Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη της Βουλής, που με τις εμπρηστικές δηλώσεις τους, οδήγησαν στο κάψιμο της ένδοξης σημαίας μας στη Θεσσαλονίκη.

Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης δεν μπόρεσαν να χωνέψουν το προσκύνημα στην Αγία Σοφία. Αυτοί οι ρατσιστικοί αρχηγοί, δεν έχουν πάρει το μάθημά τους από την Ιστορία. Όσοι δεν σέβονται τη λαμπρή σημαία μας πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο, το οποίο δεν μπόρεσε να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια, και πρέπει να απαλλαγεί από την τεμπελιά της.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας οι πιέσεις εναντίον της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας καταγράφονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραβλέπει την κατεδάφιση ιστορικών τζαμιών στην επικράτειά της και δεν έχει τζαμιά στην πρωτεύουσα της. Η Τουρκία δεν μπορεί να δώσει μαθήματα σχετικά με τον τρόπο χρήσης της εθνικής κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας».

Όσον αφορά στην Αγία Σοφία, υποστηρίζει ότι «άνοιξε για λατρευτικούς σκοπούς και θα είναι για πάντα στην ιδιοκτησία και την προστασία της Τουρκίας. Το άνοιγμα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας για λατρεία είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της Σύμβασης για τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO του 1972».

ΥΠΕΞ: Τα εθνικιστικά παραληρήματα της Τουρκίας εκθέτουν την ίδια

Τα εθνικιστικά παραληρήματα της Τουρκίας εκθέτουν την ίδια, τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει «έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».