Εν αναμονή της επανεκκίνησης φυσικού αερίου στον Nord Stream από τη Gazprom

Εν αναμονή της επανεκκίνησης φυσικού αερίου στον Nord Stream από τη Gazprom
epa06031689 (FILE) - The logo of the company Nord Stream is fixed to the landing station of the Baltic Sea pipeline Nord Stream in Lubmin near Greifswald, Germany, 08 November 2011, (reissued 16 June 2017). Media reports on 16 June 2017 state that German and Austrian companies who are investing in the Russia Nord Stream 2 pipeline to the EU are going to be hit hard if the US bill extending sanctions Russia’s aggression in Ukraine goes into law. German Foreign Minister Sigmar Gabriel and Austrian Chancellor Christian Kern in a joint statement said, Europe's energy supplies were 'a matter for Europe, not for the United States.' EPA/STEFAN SAUER GERMANY OUT *** Local Caption *** 50107549 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα δεδομένα του δικτύου δείχνουν ότι οι ροές θα επαναληφθούν το Σάββατο στο 20% της χωρητικότητας, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να ξαναρχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού της προς την Ευρώπη, μια ανακούφιση για τις αγορές, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για περισσότερες διακοπές αυτόν τον χειμώνα. To αποτέλεσμα είναι οι τιμές να υποχωρούν.

Τα δεδομένα του δικτύου δείχνουν ότι οι ροές θα επαναληφθούν το Σάββατο στο 20% της χωρητικότητας, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη ανησυχούν ότι όταν η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream λέγοντας ότι γίνεται για απαραίτητες εργασίες συντήρησης, μπορεί να μην τον επανεκκινήσει.

Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι δεν θα βασίζεται στον Nord Stream αυτόν τον χειμώνα. Η Gazprom λέει ότι η μόνη λειτουργική τουρμπίνα στο σημείο εισόδου της σύνδεσης πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες. Αυτό γίνεται περίπου κάθε 42 ημέρες, με τους επόμενους ελέγχους να προγραμματίζονται για τα μέσα Οκτωβρίου.

Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι οι ροές θα χρησιμοποιούνται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα ως ένας τρόπος πίεσης στην ΕΕ για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία.

Οι παραγγελίες αποστολής, που δημοσιεύθηκαν από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού υποδεικνύουν ότι οι ροές αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι από τις 2 τα ξημερώματα ώρα Βερολίνου το Σάββατο στο ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας, στο ίδιο επίπεδο δηλ. πριν από τις εργασίες. Οι παραγγελίες δεν εγγυώνται πραγματικές ροές και συνήθως απαιτείται χρόνος για να επανέλθουν οι προμήθειες στα προγραμματισμένα επίπεδα.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε την Πέμπτη ότι η χώρα τηρεί το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται ήδη για αναστάτωση τον χειμώνα. Ο αγώνας για αποθήκευση φυσικού αερίου στην περιοχή για τις ανάγκες θέρμανσης οδήγησε τα ποσοστά αναπλήρωσης στο στοχευμένο επίπεδο δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αμβλύνοντας την άμεση απειλή.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έπεσε έως και 9,5% και ήταν 6,2% χαμηλότερο στα 228 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Είναι περίπου 33% χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη πτώση από τις 11 Μαρτίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει από το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, αλλά εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με τους λογαριασμούς ενέργειας και τον πληθωρισμό να εκτοξεύονται και τις βιομηχανίες να μειώνουν την παραγωγή.