Εν αναμονή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

Εν αναμονή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

Έκλεισαν οι κάλπες στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ - Ένας νεκρός από συμπλοκή με την ουκρανική εθνοφρουρά (Βίντεο).

‘Εκλεισαν στις οχτώ οι κάλπες του δημοψηφίσματος στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου επτά εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές να ψηφίσουν εάν επιθυμούν ή όχι μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία από το Κίεβο.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη με σχετική ηρεμία, ωστόσο το απόγευμα σημειώθηκε ένα περιστατικό έξω από το δημαρχείο του Κρασνοαρμέισκ μεταξύ συγκεντρωμένου πλήθους και ανδρών της ουκρανικής Εθνοφρουράς, οι οποίοι νωρίτερα είχαν σταματήσει την ψηφοφορία στην πόλη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες -αλλά και το παρακάτω βίντεο- οι άνδρες της Εθνοφρουράς, που είχαν λίγο νωρίτερα παύσει τη διεξαγωγή του πυροβόλησαν στον αέρα και κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα ένας άνδρας να χάσει τη ζωή του και δύο να τραυματιστούν.

Στα λίγα εκλογικά κέντρα σχηματίστηκαν από νωρίς μεγάλες ουρές, με τους αυτονομιστές να χαρακτηρίζουν «συντριπτική» τη συμμετοχή του κόσμου. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος που η ουκρανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται και θεωρεί μια «εγκληματική φάρσα», καθώς διεξήχθη αυτοβούλως, δίχως παρατηρητές και βάσει παλιών εκλογικών καταλόγων.

Το γεγονός παραμένει πως οι αυτονομιστές επιθυμούν να αποκτήσουν οι ανατολικές -και βιομηχανικά ανεπτυγμένες- επαρχίες της Ουκρανίας καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Κριμαίας, αποσκοπώντας στη σταδιακή απόσχισή τους από το Κίεβο. Σήμερα ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το σημερινό δημοψήφισμα για αυτονομία.

1/6

Στα ψηφοδέλτια, τα οποία τυπώθηκαν εμφανώς βιαστικά, αναγράφεται μια απλή ερώτηση και για τις δυο επαρχίες: «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ». Οι επαρχίες αυτές, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου, που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους», δήλωσε σήμερα και η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον. «Αυτοί που τα διοργάνωσαν δεν έχουν δημοκρατική νομιμότητα και η διοργάνωσή τους είναι αντίθετη με τους στόχους της κοινής διακήρυξης της Γενεύης για την άμβλυνση της έντασης», είπε ακόμη, θέση με την οποία συμφωνούν και οι ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα
«
Όσο γνωρίζουμε, οι Ρώσοι δεν έχουν αποχωρήσει. Θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον πρόεδρο Πούτιν γιατί ισχυρίζεται ότι πρόκειται να φύγουν την ώρα που στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ.

Την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η χώρα του απέσυρε τους στρατιώτες της από τα σύνορα. Το ΝΑΤΟ υπολόγιζε στα τέλη του Απριλίου ότι σχεδόν 40.000 στρατιώτες βρίσκονταν εκεί.

«Η Ρωσία συνεχίζει να απομονώνεται στο όνομα ενός βραχυπρόθεσμου πλεονεκτήματος», επισήμανε μιλώντας στο δίκτυο ABC ο Χέιγκελ. «Μπορεί να έχουν ίσως το αίσθημα ότι πρόκειται να κερδίσουν, αλλά ο κόσμος δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη υπόθεση».

Διαβάστε ακόμη:

«Ματωμένες» κάλπες…

Άμεσο σχηματισμό θεσμών και στρατού επιδιώκουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της Ουκρανίας – Δείτε τις φωτογραφίες

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις