Ένα αεροπλανοφόρο – «μαϊμού»

Ένα αεροπλανοφόρο – «μαϊμού»

Μυστήριο γύρω από την κατασκευή ομοιώματος αμερικανικού αεροπλανοφόρου κλάσης Nimitz από τους Ιρανούς.

Προϊόντα-«μαϊμού» έχουμε δει πολλάκις και παντού: τσάντες, ρολόγια, ρούχα, παπούτσια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Όμως, για αεροπλανοφόρο-«μαϊμού» σίγουρα δεν θα έχετε ξανακούσει!

Κι όμως υπάρχει. Είναι «made in Iran» – για την ακρίβεια κατασκευάζεται από το περασμένο καλοκαίρι στα ναυπηγεία Γκατσίν, στο νότιο ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο Περσικό. Τις εργασίες εντόπισαν σχετικά πρόσφατα οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, μελετώντας φωτογραφίες από δορυφόρο. Κι έκπληκτοι -λένε- διαπίστωσαν ότι έμοιαζε υπερβολικά με αμερικανικό αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz!

Για την ακρίβεια, αναφέρουν οι New York Times, εκτιμάται ότι πρόκειται για μη λειτουργικό ομοίωμα. Σε μέγεθος, είναι μικρότερο κατά 1/3 από το original αμερικανικό. Και προφανώς, για να το κάνουν πιο αληθοφανές, οι κατασκευαστές του έχουν βάλει πια στο κατάστρωμα μέχρι και ομοιώματα μαχητικών αεροσκαφών!

Οι εργασίες φαίνεται να οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους – το «μαϊμού» σκάφος είναι άλλωστε ορατό σήμερα στο Google Earth! Όμως το μέγα ερώτημα παραμένει: γιατί το φτιάχνουν οι Ιρανοί και τι σκοπό μπορεί τελικά αυτό να εξυπηρετεί;

Κατά την εκδοχή Αμερικανών ειδικών, θα μπορούσε να κατασκευάζεται στο πλαίσιο ενός «πολέμου» προπαγάνδας της Τεχεράνης: π.χ. να το ανατινάξει, να κινηματογραφήσει καρέ-καρέ την όλη επιχείρηση και να την προβάλει τις τηλεοράσεις των Ιρανών για να τονώσει το εθνικό φρόνημα στη χώρα, σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι δύσκολες εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι Ιρανοί από την πλευράς τους παρουσιάζουν πάντως τώρα μίαν άλλη εκδοχή. Σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ, πρόκειται απλά για «μέρος του ντεκόρ» σε επικείμενη ταινία, που θα γυριστεί με τη σκηνοθετική ματιά του Ιρανού δημοσιογράφου-τηλεπαρουσιαστή Ναντέρ Ταλεμπζαντέχ και θα έχει ως θέμα την κατάρριψη ενός επιβατικού Airbus A300 της Iran Air από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Vincennes, πίσω στο 1988!

Πρόκειται για μία τραγωδία, που συνέβη κάτω από εξαιρετικά «σκοτεινές» συνθήκες, την οποία οι Ιρανοί διατηρούν μέχρι και σήμερα στη συλλογική τους μνήμη, με εκδηλώσεις για τα 290 θύματα, όλους τους επιβαίνοντες στη μοιραία πτήση. Ανάμεσά τους ήταν και 66 παιδιά.

«Είναι όμως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το αεροπλανοφόρο-μαϊμού κατασκευάζεται για τις ανάγκες μίας ταινίας, δεδομένου ότι η κατασκευή του είναι πανάκριβη, ενώ υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες για την οπτικοποίηση τέτοιων σκηνών μέσω εφέ», σχολιάζει η αμερικανική αμυντική επιθεώρηση «IHS Jane’s Defence Weekly».

«Είναι επίσης αξιοπερίεργο», συμπληρώνει, «ότι φτιάχνουν ένα ομοίωμα του USS Nimitz, το οποίο δεν ήταν τότε στον Περσικό, παρά κατέπλευσε εκεί τρεις μήνες μετά την κατάρριψη της πτήσης 655 της Iran Air, το 1988». Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ένα φαίνεται να είναι σίγουρο: η συνέχεια θα δοθεί -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- επί της οθόνης.

Διαβάστε ακόμη: 

Μήνυμα Ομπάμα προς τον ιρανικό λαό

«Πρόεδρε, συρρίκνωσα τον στρατό!»