Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη

Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη

Παραστάσεις στην Αθήνα και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει το θεατρικό σκηνικό του φετινού καλοκαιριού.

Μεγάλες πρεμιέρες, παραστάσεις που έκαναν ουρές στα ταμεία την περασμένη σεζόν και πολλές παραγωγές σε περιοδεία να ταξιδεύουν στα θέατρα της χώρας περιλαμβάνει το θεατρικό σκηνικό του φετινού καλοκαιριού, δίνοντας πληθώρα επιλογών στους θεατρόφιλους. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν και ορισμένες παραστάσεις που προτίμησαν να μείνουν στο κλεινόν άστυ και να περάσουν τους θερινούς μήνες στις θεατρικές σκηνές της πρωτεύουσας.

Ξεκινώντας από αυτές και από την πρώτη κρατική σκηνή ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί το έργο του Χαθίντο Μπεναβέντε «Fantastico – Τα δημιουργημένα συμφέροντα» που αφορά στην ιστορία του Λέαντρο και του πονηρού υπηρέτη του, Κρισπίν, δραπέτη από τα κάτεργα, που φτάνουν σε μια μεγάλη πολιτεία, έχοντας μόλις ξεφύγει από την αστυνομία που τους κυνηγά για χρέη και παρανομίες. Το έργο θα ξεκινήσει παραστάσεις στις 23 Ιουλίου στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά.

Στο αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η Κατερίνα Λέχου και ο Τάσος Ιορδανίδης ζωντανεύουν στη σκηνή την αιώνια μάχη των δύο φύλων, μέσα από την εμβληματική κωμωδία του Σαίξπηρ, το «Ημέρωμα της Στρίγγλας».

Με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη (Από Τετάρτη ως και Κυριακή στις 21.00). Ενώ στη γνωστή ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη ανεβαίνει η θρυλική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ούτε γάτα … ούτε ζημιά». Το έργο πρωτοανέβηκε στο θέατρο το 1950 και το 1955 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Στο Λαμπέτη τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος και τη σκηνοθεσία ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος και υποδύεται τον ρόλο του Λαλάκη / Βασίλη Λογοθετίδη. Τον θίασο συμπληρώνουν οι ‘Αβα Γαλανοπούλου, Μαρία Κατσανδρή, Κώστας Ευρυπιώτης κ.ά.

Στην πρώτη της παραγωγή, η νεοσύστατη Εταιρεία Θεάτρου Λόγος συμπράττει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Ξανθόπουλο. Μαζί ανεβάζουν με σύγχρονη ματιά την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, που θα παίζεται όλη την καλοκαιρινή περίοδο στο Σύγχρονο Θέατρο. Μια ενδιαφέρουσα παράσταση καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς, με γνώμονα την παρουσίαση του αρχαίου δράματος σε κλειστό χώρο τόσο για το ελληνικό όσο και για το ξένο κοινό της πόλης μέσω της χρήσης υπέρτιτλων (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρωσικά).

Από τις παραστάσεις που «τερμάτισαν» μεταξύ των πρώτων τη χειμερινή σεζόν είναι το «Τοc Toc» που συνεχίζεται και το καλοκαίρι. Η κωμωδία του Λορέν Μπαφί σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου επαναλαμβάνεται με τον ίδιο και τους Χρήστο Βαλαβανίδη, Ματθίλδη Μαγγίρα, Θωμαΐδα Ανδρούτσου, Κατερίνα Τσάβαλου και Ορφέα Παπαδόπουλο/Μιχάλη Μαρκάτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και μετακομίζει από τις 3 Ιουλίου στο Acro» (Ιερά Οδός 11, στο Γκάζι).

Για όσους θέλουν να βρεθούν σε ένα δροσερό τοπίο, χωρίς να απομακρυνθούν από την Αθήνα, η Φρόσω Λύτρα και η ομάδα naan τους δίνουν την ευκαιρία. Μετά το Μουσείο Αυτοκινήτων, η σκηνοθέτις -που μας έχει συνηθίσει να παρουσιάζει τις παραστάσεις της σε απρόσμενους χώρους- αυτή τη φορά υπόσχεται στο κοινό ξεχωριστές βραδιές στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.

Από τις 30 Ιουνίου με φόντο το μαγευτικό τοπίο της λίμνης θα γεννηθεί ο έρωτας μιας νεράιδας για έναν ιππότη μέσα από την παράσταση «Η νεράιδα», που είναι βασισμένη στο ονειρόδραμα του Ζαν Ζιρωντού. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε την Βασιλική Τρουφάκου και τον Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη.

Τις παραστάσεις στην Αθήνα, έρχονται να συμπληρώσουν το «California Ντρίμιν» (η βραβευμένη κωμωδία του Βασίλη Κατσικονούρη- που παίχτηκε με επιτυχία το χειμώνα στο θέατρο Μεταξουργείο -ανεβαίνει από τις 7 Ιουλίου στο θέατρο Αθηνά), σε σκηνοθεσία Στράτου Λύκου και η κωμωδία του Αιμίλιου Κοέν «Δεν πετάω, δεν πετάω» που παίζεται από τις 26 Ιουνίου στο ίδιο θέατρο.

Ακόμη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα παιχτούν «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», η καλοκαιρινή παραγωγή του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας του Σπείρα – Σπείρα (10 – 19 Ιουλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), «Η Ζάκυνθος ομιλεί» σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, με πρωταγωνίστρια τη Τζένη Ρουσέα (3 – 12 Ιουλίου στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα) και το «Όσα παίρνει ο άνεμος – Α’ μέρος» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, ο οποίος θα μεταφέρει στο θέατρο τον θυελλώδη έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα και του Ρετ Μπάτλερ στη δίνη του εμφυλίου πολέμου της Αμερικής (4-6 και 11-13 Ιουλίου στο θέατρο Επί Κολωνώ).

Τέλος, για τρεις παραστάσεις η Σοφία Φιλιππίδου και η «φοιτητική σκηνή τ3χνη» ξαναδιαβάζουν και ερμηνεύουν εννιά μέρη των «Βακχών» του Ευριπίδη. Η προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν τον μύθο, με οδηγό τους την ποιητική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, τους οδηγεί σε αυτοσχεδιασμούς «με την απορία, την άγνοια και όση αγνότητα μας απόμεινε μετά την πανωλεθρία μας», όπως σχολιάζουν οι ίδιοι. Η παράσταση «Ευριπίδη Βάκχες – Μια φανταστική ανάγνωση» ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 1,2 και 3 Ιουλίου.

Παραστάσεις σε περιοδεία

Παραστάσεις που γνώρισαν επιτυχία τον περασμένο χειμώνα αλλά και νέες παραγωγές ξεκινούν «οργώνουν» την ελληνική περιφέρεια, με τους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού να παίζουν σε κωμωδίες, τραγωδίες και διασκευές.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ, τα «Παντρολογήματα» , σε σκηνοθεσία και μετάφραση Γιάννη Μπέζου. Ως γνήσιος απόγονος του μεγάλου Μολιέρου, ο Γκόγκολ παρουσιάζει τα πρόσωπά του φορτισμένα από τις συνήθειες της εποχής τους. Στο συγκεκριμένο έργο, ένας αναποφάσιστος, νωθρός και άτολμος εργένης σκέφτεται επιτέλους να παντρευτεί. Η συνάντηση στο σπίτι της μέλλουσας συζύγου, όπου καταφθάνουν και άλλοι, απίθανοι υποψήφιοι, καταλήγει σε φιάσκο. Ένα όργιο ψέματος, συναλλαγής και αρχοντοχωριατισμού μας δίνει μία εικόνα της κοινωνικής ζωής στη Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα. Τρία χρόνια μετά την τελευταία τους θεατρική συνεργασία και στην πρώτη τους συνάντηση επί σκηνής με τον Χρήστο Λούλη, ο Γιάννης Μπέζος και η Ναταλία Τσαλίκη, θα ταξιδέψουν με την παράστασή τους σε όλη την Ελλάδα.

Από το Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων του Δήμου Βύρωνα, στις 29 Ιουνίου, ξεκινούν την καλοκαιρινή τους περιοδεία οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη , σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Κάνουν μία δεύτερη στάση στο Θέατρο Πέτρας (30/6) και στη συνέχεια ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Στην παράσταση -που επιχειρεί μια «σύγχρονη ανάγνωση, μια μεταφορά στο παγκόσμιο «σήμερα», στις συνέπειες των πολέμων, της οικονομικής κρίσης και των απολυταρχικών καθεστώτων»- τους ρόλους και τα χορικά ερμηνεύουν οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Μαρία Πρωτόπαππα, ‘Αρης Λεμπεσόπουλος, Ιωάννα Παππά, , Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα κ.α.

Πιστή στην παράδοση που θέλει τους Έλληνες κωμικούς να περνούν από τον Αριστοφάνη, με τις κυρίες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη «Λυσιστράτη», η Μαρία Καβογιάννη ετοιμάζεται να καταβυθιστεί στις απαρχές της κωμωδίας. Τη δική της «Λυσιστράτη» θα σκηνοθετήσει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, σε μετάφραση – απόδοση του Σπύρου Ευαγγελάτου. Δίπλα στην Καβογιάννη, Πρόβουλος θα είναι ο Αντώνης Λουδάρος, Κλεονίκη η Καίτη Κωνσταντίνου, Κινησίας ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και Μυρρίνη η Νάντια Κοντογεώργη. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, την Πέμπτη 3 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και ακολούθως θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια μέρα ξεκινά μια μεγάλη περιοδεία και η Ελένη Ράντου με την επιτυχία ο «Κατάδικός μου» που παίχτηκε για τρία χρόνια στο χειμερινό Διάνα. Μαζί της οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος. Από τα Γιάννενα και την Κέρκυρα, η παράσταση θα διασχίσει όλη τη χώρα, επιστρέφοντας στην Αττική, τον Σεπτέμβριο.

Η τραγωδία του Αισχύλου, «Πέρσες», θα είναι η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Το αντιπολεμικό έργο, που, με τον οικουμενικό του λόγο και τις αναλλοίωτες αξίες, διερευνά το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη (με τους Γιάννη Φέρτη, ‘Ακη Σακελλαρίου, Λάζαρο Γεωργακόπουλο κ.α.) στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη, από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου, στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, στις 15 και 16 Αυγούστου, και θα πραγματοποιήσει μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι «Θεσμοφοριάζουσες», είναι η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ, η οποία ξεκίνησε ήδη τις παραστάσεις της στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, ενώ θα παρουσιαστεί σε 60 περίπου θέατρα και σχεδόν αντίστοιχους προορισμούς σε όλη τη χώρα. Βασισμένο στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή του Πιτσιρίκου και του Γιώργου Κιμούλη , με τον ίδιο να αναλαμβάνει, επίσης, τη σκηνοθεσία, αλλά και την ερμηνεία, μαζί με τον Δημήτρη Πιατά και μια πλειάδα ηθοποιών.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με το Θέατρο του Νέου Κόσμου βγαίνει σε περιοδεία, με την παράσταση «Η κοιμωμένη ξύπνησε». Το έργο για παιδιά -και όχι μόνον, των Ξένιας Καλογεροπούλου – Θωμά Μοσχόπουλου ξεκινά από την Αττική (28/6 στη Νέα Μάκρη, 30/6 στο Πόρτο Ράφτη, 1/7 στο Βεάκειο του Πειραιά, 2-3/7 στο Χαλάνδρι, 7/7 στον Βύρωνα) και θα γυρίσει όλη την Ελλάδα. Παίζουν: Αμαλία Αρσένη, Ορέστης Τζιόβας, Σταύρος Σβήγκος κ.α. Ενώ όλη τη χώρα φιλοδοξεί να «οργώσει» επίσης και η παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη «Το μαγικό κλειδί», με τους Ελένη Ζιώγα, Γιάννης Νικολάου κ.α.

Μετά την επιτυχία του περασμένου χειμώνα στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, η αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά που διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας, «Μάντεψε Ποιος Θα Πεθάνει Απόψε» θα περιοδιεύσει το φετινό καλοκαίρι, με ανανεωμένο κάστ. Στην ομάδα των ηθοποιών (Κάτια Δανδουλάκη, Τάσος Χαλκιάς, Τζόυς Ευείδη, Ελένη Κρίτα κ.α.) προστίθενται οι Θάνος Καληώρας και Πρόδρομος Τουσουνίδης. Η πρώτη παράσταση της καλοκαιρινής περιοδείας θα δοθεί στους Δελφούς στις 9 Ιουλίου. Σε περιοδεία βγαίνουν και οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» του ίδιου συγγραφικού διδύμου ξεκινώντας σήμερα (27/6)από το Κατράκειο. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νικολέτα Βλαβιανού κ.ά.

Τέλος, με τη μορφή πανελλαδικής περιοδείας, επαναλαμβάνονται επίσης ορισμένες χειμερινές παραγωγές όπως οι: «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, «Οι φόνισσες της Παπαδιαμάντη» των Αλέξανδρου Ρήγα- Δημήτρη Αποστόλου, «Δείπνο με φίλους», σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού και «Η ζωή μπροστά σου», σε σκηνοθεσία ‘Αννας Βαγενά.

Διαβάστε ακόμα:

Ένας μήνας Φεστιβάλ Αθηνών

Tο Κεντρικό Πήλιο είναι ο νέος πολιτιστικός προορισμός

Η οικονομική κρίση βλάπτει τα μνημεία. Προστατέψτε τα