Ένα κοινοβούλιο «βόθρος» οικονομικής και σεξουαλικής διαφθοράς

Ένα κοινοβούλιο «βόθρος» οικονομικής και σεξουαλικής διαφθοράς

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία με τη συμπεριφορά Βρετανών βουλευτών με αποκορύφωμα την περίπτωση του Λόρδου Τζον Σιούελ.

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Βρετανία και στη Βουλή των Λόρδων έπειτα από βίντεο και φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Βουλής Λόρδο Τζον Σιούελ να κάνει χρήση ναρκωτικών και να απολαμβάνει τη συντροφιά ιερόδουλων.

Σύμφωνα με το βίντεο, ο πολιτικός φαίνεται να κάνει χρήση κοκαΐνης με ένα χαρτονόμισμα των 5 λιρών, ενώ είναι ημίγυμνος και δίπλα του εμφανίζονται δύο γυναίκες.

«Ο Σιούελ ντρόπιασε τον εαυτό του και το κοινοβούλιο. […] Το Westminster, μοιάζει μερικές φορές με έναν τεράστιο βόθρο ηθικής, οικονομικής και σεξουαλικής διαφθοράς», γράφει η βρετανική Sun στο άρθρο της.

Σε οπτικό υλικό που ανήρτησε η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, ο ίδιος ακούγεται να κάνει προσβλητικά σχόλια για αρκετούς υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού Κάμερον.
Παράλληλα, στην τελευταία αποκάλυψή της η Sun γράφει ότι ο Σιούελ είχε σεξουαλική σχέση με μία παντρεμένη παρουσιάστρια του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σιούελ καυχήθηκε σε δύο εκδιδόμενες γυναίκες, βλέποντας στην τηλεόραση την παρουσιάστρια, ότι «είχε κάνει σεξ μαζί της στη σοφίτα».

Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού, ο 69χρονος Λόρδος Σιούελ, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου και επικεφαλής της Επιτροπής Προνομίων και Συμπεριφοράς της Βουλής των Λόρδων, για την οποία λάμβανε μισθό 85 χιλιάδων βρετανικών λιρών τον χρόνο, και βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας, ενώ. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις θα διατηρήσει τον τίτλο ευγενείας του που τού είχε δοθεί το 1996 από τον τότε ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπλερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βασικό καθήκον του Λόρδου Σιούελ στη Βουλή των Λόρδων ήταν η διασφάλιση της «σωστής και υποδειγματικής συμπεριφοράς από τους συναδέλφους του».

Το βρετανικό κοινοβούλιο έχει καλέσει τη Scotland Yard, για την υπόθεση, ενώ σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος της Βουλής των Λόρδων, Βαρώνη Φράνσις Ντ’ Σούζα, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «σοκαριστικές» και «απαράδεκτες», προσθέτοντας ότι «η Βουλή των Λόρδων θα συνεχίσει να υπεραμύνεται τα υψηλά πρότυπα συμπεριφοράς στη δημόσια ζωή και δεν θα ανεκτεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά».

Όπως αναφέρει το BBC ο Σιούελ δεν έχει παραιτηθεί από μέλος της Βουλής των Λόρδων, κάτι για το οποίο δεχόταν αρκετές πιέσεις και τελικά έγινε.

Η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα που βρίσκεται στην Dolphin Square με στόχο να διερευνήσει τον τόπο, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε, ενώ δεν υπάρχει ακόμα ένταλμα σύλληψης για τον ίδιο. Οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στην έρευνα πέρασαν περίπου τρεις ώρες ψάχνοντας το νοικιασμένο διαμέρισμα του πολιτικού, απ’ το οποίο γέμισαν σακούλες με έγγραφα και χαρτιά για να φτιάξουν τη δικογραφία, αν και καθυστέρησαν αρκετά οπότε αρκετά απ’ τα στοιχεία μπορεί να έχουν χαθεί.

Σήμερα ωστόσο σε επιστολή του ο Λόρδος Σιούελ αναφέρει: «Το ερώτημα αν η συμπεριφορά μου παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας είναι σημαντικό, αλλά ουσιαστικά τεχνικής φύσης. Τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι η αν συμπεριφορά μου είναι συμβατή με τη συμμετοχή μου στη Βουλή των Λόρδων και αν η συνεχιζόμενη παρουσία μου εδώ θα έπληττε και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Σώμα. Θεωρώ ότι η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι ότι θα υπηρετούσα καλύτερα την Βουλή παραιτούμενος».

Στην επιστολή του προς τις κοινοβουλευτικές αρχές, ο Σιούελ ζητεί συγγνώμη για «τον πόνο και την ντροπή» που τους προκάλεσε.

Αξιοσημείωτο είναι πως το σκάνδαλο ξέσπασε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση άρθρου του πολιτικού το οποίο αναφερόταν στις νέες εξουσίες που είχε στα χέρια της η Βουλή των Λόρδων για να τιμωρεί τους βουλευτές που καταπατούσαν τον κώδικα σωστής συμπεριφοράς.

«Οι πράξεις των λίγων κάνουν ζημιά στη φήμη όλων μας. Τα σκάνδαλα γίνονται καλοί τίτλοι ειδήσεων. Όλα τα μέλη, πλέον, υπογράφουν μία δήλωση ότι θα τηρούν τον κώδικα. […] Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλά η Βουλή των Λόρδων έχει προχωρήσει πολύ στο θέμα βελτίωσης του κανονισμού της και της τιμωρίας όσων δεν συμπεριφέρονται σωστά», έγραφε.

Ένα κοινοβούλιο…με αγάπη για το πορνό

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Βρετανικό κοινοβούλιο είναι η έρευνα της Huffington Post το 2013. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, μέσα σε διάστημα 14 μηνών, από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, σημειώθηκαν σχεδόν 300.000 απόπειρες σύνδεσης σε πορνογραφικές ιστοσελίδες από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του βρετανικού κοινοβουλίου!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κοινοβούλιο κατόπιν αιτήματος του ενημερωτικού ιστοτόπου Huffington Post, τα περισσότερα «αιτήματα» σύνδεσης σε τέτοιες ιστοσελίδες καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2012 και έφταναν τα 114.844, ενώ τον Απρίλιο του 2013 έγιναν 55.552 απόπειρες σύνδεσης.

Σύμφωνα με την Huffington Post, που υπενθυμίζει ότι στο κοινοβούλιο εργάζονται 5.000 άνθρωποι, από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Ιούλιο φέτος καταγράφηκαν 52.000 επισκέψεις σε ιστοτόπους που ειδικεύονται στην εξεύρεση συντρόφου για παντρεμένους.