Ένα λουλούδι «ανθίζει» στην επιφάνεια έξι τοίχων στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια

Ένα λουλούδι «ανθίζει» στην επιφάνεια έξι τοίχων στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Μια καλιφορνέζικη θαλασσολεβάντα κελαϊδά την ευθυγραμμικότητα του San José Convention Center. Από ένα βλαστάρι σε εσωτερικό χώρο μέχρι ένα νεαρό φυτό στην εσοχή της εισόδου του γκαράζ και μέχρι ένα ώριμο φυτό στην είσοδο που βλέπει στον δρόμο» είναι η περιγραφή της τοιχογραφίας που δίνει στην ιστοσελίδα της η καλλιτέχνης.

Προσφάτως, ζήτησαν στη με έδρα το Σαν Φρανσίσκο καλλιτέχνη Μόνα Καρόν (Mona Caron) να φιλοτεχνήσει κάτι εξαιρετικό στους τοίχους του κτιρίου όπου στεγάζεται το San José McEnery Convention Center, στην πόλη Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Το αποτέλεσμα, που ακούει στο όνομα «Limonium», απλώνει τα ροζ και πράσινα φύλλα του και τα τυλίγει γύρω από έξι τοίχους, σε τέσσερα επίπεδα. Μοιάζει σαν να φουντώνει ακατάπαυστα, από διαφορετικές γωνίες.

«Μια καλιφορνέζικη θαλασσολεβάντα κελαϊδά την ευθυγραμμικότητα του San José Convention Center. Από ένα βλαστάρι σε εσωτερικό χώρο μέχρι ένα νεαρό φυτό στην εσοχή της εισόδου του γκαράζ και μέχρι ένα ώριμο φυτό στην είσοδο που βλέπει στον δρόμο» είναι η περιγραφή της τοιχογραφίας που δίνει στην ιστοσελίδα της η ελβετικής καταγωγής καλλιτέχνης.

«Η τοιχογραφία, που βρίσκεται στο San Jose McEnery Convention Center στη Market Street, έχει εμβαδόν μεγαλύτερο των 300 τετραγωνικών μέτρων και τιμά την αγνοημένη ή παραμελημένη χλωρίδα της κοιλάδας» τονίζεται στη σελίδα του San Jose Office of Cultural Affairs στο Facebook. «Κάτι το οποίο δεν είναι προφανές σε αυτή την τοιχογραφία των έξι τοίχων και τεσσάρων επιπέδων είναι ότι στην ουσία είναι ζωγραφισμένα δύο φυτά τα οποία μοιράζονται τον ίδιο βλαστό μπουμπουκιών» εξηγεί η Καρόν.

Όταν ερωτήθηκε για το πόσο χρόνο χρειάστηκε για αυτή την τοιχογραφία, εξήγησε ότι «σήμερα, συνήθως απαιτούνται δύο με τρεις εβδομάδες για να ολοκληρώσω μια τοιχογραφία, αλλά για αυτή απαιτήθηκε λίγο πάνω από ένας μήνας».

Η Μόνα Καρόν συνεχίζει τη σειρά έργων της «Weeds (αγριόχορτα ή, ζιζάνια)», ζωγραφίζοντας όλων των ειδών τα ταπεινά λουλούδια και φυτά σε τοίχους κτιρίων στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, όπως την Ισπανία και την Ταϊβάν.