Ένα mall – εμπειρία!

Ένα mall – εμπειρία!

Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου είναι -πού αλλού;- στο Ντουμπάι.

Δεν είναι ο Πύργος του Άιφελ. Δεν είναι οι Καταρράκτες του Νιαγάρα. Ούτε το θεματικό πάρκο της Disney World στη Φλόριντα. Συγκεντρώνει όμως τόσους επισκέπτες, όσα όλες αυτές οι τουριστικές ατραξιόν μαζί, κάθε μα κάθε χρόνο!

Πάνω από 75 εκατομμύρια shopping maniacs και όχι μόνον πατούν το πόδι τους στα αστραφτερά πατώματα του Dubai Mall: το τουριστικό «διαμάντι» του κοσμοπολίτικου Ντουμπάι και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο παγκοσμίως.

Έχει έκταση όσο 50 γήπεδα ποδοσφαίρου. Στεγάζει 1.200 καταστήματα -εκ των οποίων το μεγαλύτερο… παπουτσάδικο στον κόσμο- ένα ολυμπιακών διαστάσεων παγοδρόμιο, ένα ενυδρείο, έναν εξομοιωτή πτήσης Boeing 373 και 14.000 θέσεις πάρκινγκ.

1/6

 

«Είναι πραγματικά μια πόλη μέσα στην πόλη», λέει με καμάρι στο CNN για το Dubai Mall ο Μοχάμεντ Αλμπάρ, πρόεδρος της εταιρίας Emmar, που ανέλαβε την συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων κατασκευή του εντυπωσιακού σε μέγεθος εμπορικού κέντρου, το οποίο μοιραία αποτελεί και μία όαση δροσιάς, όταν έξω στους δρόμους το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου.

Όσο για τον ντόπιο «πληθυσμό» του Dubai Mall; Στις εγκαταστάσεις τους απασχολούνται ούτε λίγο, ούτε πολύ 20.000 άτομα, 24 ώρες την ημέρα! Πρόκειται για έναν μικρό στρατό, το καθήκον του οποίου δεν σταματά ποτέ, παρά συνεχίζεται με εναλλασσόμενες βάρδιες. Έτσι, όταν τα καταστήματα κατεβάζουν ρολά -στις 10 η ώρα το βράδυ τις καθημερινές, μεσάνυχτα τα Σαββατοκύριακα, για να εξυπηρετείται και ο τελευταίος πελάτης- αναλαμβάνει έργο ένας «στόλος» 100 υπαλλήλων καθαρισμού, που μέχρι το επόμενο πρωί θα πρέπει να κάνουν τα 139.500 τμ του Dubai Mall να λάμπουν.

Ακόμη πιο μεγάλη πρόσκληση, πάντως, αποτελεί η καθαριότητα του εξωτερικού χώρου, κυρίως δε στα «συντριβάνια που χορεύουν»: μία μεγάλη ατραξιόν στην τεχνητή λίμνη του Burj Khalifa, του επιβλητικού και πιο ψηλού στον κόσμο ουρανοξύστη, που αποτελεί σημείο-κατατεθέν του πλούσιου εμιράτου.

Εκεί, λοιπόν, το κοινό απολαμβάνει κάθε βράδυ ένα μοναδικό θέματα από τα «συντριβάνια που χορεύουν». Και για να είναι αυτό εφικτό -μέσα σε ένα το υπό κανονικές συνθήκες απέραντο τοπίο της ερήμου- έχουν επιστρατευθεί μέχρι και ρομποτικές σκούπες, που σαρώνουν κάθε βράδυ την άμμο από τον πυθμένα της κι όπου αλλού μπορεί να φθάσει το ανθρώπινο μάτι, αλλά όχι και το χέρι.

Διαβάστε ακόμη:

Από πρόσφυγας, επιχειρηματίας!

Οι μπάτλερ του Ντουμπάι