Ένα νησί κομμένο στα δύο

Ένα νησί κομμένο στα δύο

Ο καλλιτέχνης Jonas Dahlberg παρουσίασε τη πρόταση του για το μνημείο  των θυμάτων της Νορβηγίας. 

Το 2011 ο κόσμος συγκλονίστηκε από τη φονική επίθεση στη Νορβηγία στις 22 Ιουλίου. Η τρομοκρατική αυτή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά 77 άτομα τη ζωή τους, εκ των οποίων 8 από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας και οι 69 από τις σφαίρες του υπερεθνικιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ντυμένου ως αστυνομικός στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ετοιμάζει ένα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων που χάθηκαν στο Όσλο και την Ουτόγια πριν 3 χρόνια και τα σχέδια κόβουν την ανάσα.

Ο Σουηδός Jonas Dahlberg παρουσίασε τη δική του πρόταση για το μνημείο. Στα μοναδικά σχέδια του καλλιτέχνη μπορεί να δει κανείς ένα «κομμένο νησί», μια «πληγή στη μνήμη» όπως είπε.

Διαβάστε ακόμα: Νορβηγία: Μετά το πετρέλαιο, τι;

Ο ίδιος δήλωσε πως το σχέδιο του για το Memorial Sørbråten αντικατοπτρίζει την εμπειρία του να αποκόπτεις κάτι απότομα, όπως κόπηκε το νήμα της ζωής των θυμάτων. Το «κόψιμο» του νησιού θα έχει πλάτος 3,5 μέτρων, ξεκινώντας από τη κορυφή του νησιού και φτάνοντας μέχρι το νερό, ενώ στις δύο πλευρές θα είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων.

Δείτε ακόμα:Εντυπωσιακές παρουσίες στο Σαλόνι της Γενεύης

Η επιτροπή επιλογής των έργων δήλωσε πως η πρόταση του Dahlberg είναι ριζοσπαστική και γενναία, και θυμίζει τα τραγικά γεγονότα με ένα φυσικό και άμεσο τρόπο. Ο καλλιτέχνης που ετοιμάζει και δεύτερο μνημείο για τα θύματα από την εξόρυξη των υλικών του νησιού, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη φύση της τοποθεσίας. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση του για το μνημείο βρίσκεται στο ίδιο μέρος όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους , η φύση είχε ήδη αρχίσει να επισκιάζει όλα τα ίχνη και με τον καιρό η ανακαίνιση των κτηρίων της Ουτόγιας και του Όσλο θα προσπαθήσουν να σβήσουν τις φρικτές αυτές αναμνήσεις.

1/3