Ένα σχολείο με 600 μαθητές και 42 γλώσσες

Ένα σχολείο με 600 μαθητές και 42 γλώσσες

Στο σχολείο του Βορειοδυτικού Λονδίνου μιλιούνται περισσότερες γλώσσες από οποιοδήποτε άλλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σομαλία, Ιράκ, Ρουμανία, Φιλιππίνες και τόσες ακόμα χώρες συνυπάρχουν όλες μαζί στο σχολείο του Μπρεντ στο Βορειοδυτικό Λονδίνο.

Ο λόγος για το σχολείο με τη μεγαλύτερη πολιτισμικότητα σε όλη τη Βρετανία. 600 παιδιά μιλάνε 42 διαφορετικές γλώσσες.
Η Μεγάλη Βρετανία, μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό μετανάστευσης, ανοίγει κάθε χρόνο τα σύνορα της για να υποδεχτεί πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη. Κάποια από τα παιδιά αυτά δεν μιλάνε καν αγγλικά όταν έρχονται στη Βρετανία, μεγαλώνοντας -όμως- μεγαλώνει και η αυτοπεποίθηση τους.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά; Οι μαθητές μιλώντας στη κάμερα του CNN δήλωσαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να καταλάβουν τις ερωτήσεις των καθηγητών αλλά και οι ομαδικές εργασίες.

Κι αν οι επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό επίπεδο φαντάζουν αρκετές, ο διευθυντής δηλώνει πως κύριο μέλημα τους, είναι συμπεριφέρονται σε κάθε μαθητή με τον ίδιο τρόπο και να τα στηρίζουν. Εξίσου σημαντική είναι, επίσης, η επιλογή των καθηγητών. Οι καλύτεροι μόνο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, στους οποίους παρέχεται διαρκής στήριξη.
Έρευνες έχουν δείξει πως στα σχολεία που μιλιούνται περισσότερες γλώσσες υπάρχει ένα προβάδισμα σε ότι αφορά τη κοινωνικότητα των παιδιών κλπ, αλλά δεν λείπουν οι εκπαιδευτικοί που ανησυχούν.

Οι ίδιοι λένε πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στους «ξένους» μαθητές, όσο σε εκείνους που μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα – οι οποίοι νιώθουν πως τους συμπεριφέρονται διαφορετικά. Τη στιγμή, δηλαδή, που οι καθηγητές πασχίζουν για να φέρονται στους αλλοδαπούς μαθητές ισότιμα, παραμελούν τους υπόλοιπους.

Διαβάστε ακόμα:

«ELEVEN»: Το ντοκιμαντέρ που βγάζει «κόκκινη κάρτα» στον ρατσισμό 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για τους Πρόσφυγες