Ένα βήμα πιο κοντά στο χρηματιστήριο η Volvo

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία μόλις διέθεσε ένα νέο είδος μετοχών.

Η Volvo Cars συγκέντρωσε 5 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες από μία ομάδα Σουηδών θεσμικών επενδυτών, σε ένα επιπλέον βήμα προς την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Οι επενδυτές αγόρασαν πρόσφατης έκδοσης προνομιακές μετοχές που θα έχουν μία ανεπαίσθητη επίδραση στο τωρινό καθεστώς ιδιοκτησίας 100% από την κινεζική εταιρεία Zhejiang Geely Holdings.

«Η σημερινή κίνηση είναι άλλο ένα βήμα προς την υλοποίηση της φιλοδοξίας της Volvo Cars να εισαχθεί στο χρηματιστήριο» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι αυξανόμενες πωλήσεις και η ανοδική κερδοφορία της Volvo Cars έδωσαν τροφή σε εκτιμήσεις ότι είναι πιθανή μια αρχική δημόσια εγγραφή, αν και η εταιρεία δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι κάτι τέτοιο δεν συγκαταλέγεται στα άμεσα σχέδιά της.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία AMF και First Swedish National Pension Fund, και η ασφαλιστική εταιρεία Folksam αγόρασαν τις νέες μετοχές, οι οποίες μπορούν σε επόμενη φάση να μετατραπούν σε κοινές μετοχές.

Η εταιρεία, με έδρα το Γκέτεμποργκ, επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων στις αρχές του έτους με το πρώτο εταιρικό της ομόλογο να συγκεντρώνει 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολούθησε η πρώτη σουηδική έκδοση ομολόγων τον προηγούμενο μήνα.

Η Volvo, η οποία έχει αρχίσει μια συνεργασία με την Uber Technologies για την ανάπτυξη αυτοκινούμενων οχημάτων δίχως οδηγό, ανακοίνωσε επίσης μια κοινοπραξία με την Autoliv για την παραγωγή και πώληση λογισμικού υποβοήθησης οδήγησης.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο φέτος, η Volvo πούλησε 473.528 αυτοκίνητα σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων 7% σε ετήσια βάση.

Η Geely αγόρασε τη Volvo Cars από τη Ford Motor Co. το 2010.