Έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Κ) , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου (Α) συνομιλούν στην ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής Δημοκρατίας , Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 . Στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής πραγματοποιείται η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας για την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιος ο ρόλος της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την εκδήλωση τιμά με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Τασούλας: Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της

«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.

«Το 1821 (εκτός από μάχες & ιστορικά γεγονότα) είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία, είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Εμείς σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε τη μεγάλη αποστολή. Η θεσμοθετημένη Επιτροπή με την πρόεδρο της, με τη συνεργασία πρωθυπουργού & Βουλής, θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωοφόρο του Παρθενώνα», τόνισε και επισήμανε: «Ο Περικλής στον Επιτάφιό του είπε ότι λέμε κι εμείς σήμερα».

Μητσοτάκης: Το 1821 ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση

«Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

«Οι κύκλοι της ιστορίας μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων», είπε. «Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση. Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Γιάννα Αγγελοπούλου: Να συνομιλήσουμε με τους άλλους, με την εθνική μας ταυτότητα, για όσα είμαστε και όσα θέλουμε να γίνουμε

«Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα», επισήμανε μιλώντας στη Βουλή, η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου. «Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», τόνισε η ίδια.

Ο ρόλος της Γιάννας Αγγελοπούλου

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε προ ημερών, η κ. Αγγελοπούλου, ως επικεφαλής της επιτροπής, θα έχει ισχυρές αρμοδιότητες, συγκαλώντας και διευθύνοντας πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από το χώρο της Πολιτικής, της Επιστήμης, των Τεχνών και εκπροσωπώντας την Επιτροπή εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υπάγεται στον Πρωθυπουργό και έχει ίδια νομική προσωπικότητα για την εκπλήρωση του σκοπού της. Όργανα διοίκησής της ορίζεται ότι είναι η Ολομέλεια, ο Πρόεδρος και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια κυρίως για τον γενικό σχεδιασμό και τη χάραξη της πολιτικής της Επιτροπής, θα αποτελείται από 24 τουλάχιστον μέλη που ορίζονται, χωρίς αμοιβή, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ενώ το ανώτατο όριο στη σύνθεσή της είναι 45 μέλη.

Τα ονόματα των μελών που θα συμβάλουν στην προσπάθεια θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το iefimerida, με στενούς του συνεργάτες να σημειώνουν ότι πρόκειται για μεγάλες προσωπικότητες, εγνωσμένου κύρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προέρχονται από την καλλιτεχνική, επιστημονική και ακαδημαϊκή ζωή.

Αν και κάποια ονόματα κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή θα συμμετάσχει ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και συγγραφέας βιβλίων με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, καθώς και ο πολιτικός επιστήμονας Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο Yale και την Οξφόρδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα πρόσωπα που προσέγγισε η κ. Αγγελοπούλου είναι ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, με τον πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών να έχει αποδεχθεί την πρόταση. Θετικά απάντησε στην πρόταση για συμμετοχή στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» και ο καθηγητής κοινωνιολογίας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (London School of Economics) Νίκος Μουζέλης.

Η κ. Αγγελοπούλου είχε χθες συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ενημέρωσε για τις προπαρασκευαστικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πότε θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια

Η έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό 200 ετών από την ελληνική επανάσταση θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου 2021 με τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης και με μια εμβληματική έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική επανάσταση.

Εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα, στις πρωτεύουσες κάθε περιφέρειας, σε εμβληματικούς τόπους, αλλά και σε σημαντικές πόλεις του εξωτερικού και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021 στην Αθήνα.