Ένας 47χρονος Ινδός στο τιμόνι της Microsoft

Ένας 47χρονος Ινδός στο τιμόνι της Microsoft

To Fortune σας παρουσιάζει δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Σάτια Ναντέλλα.

Πέντε μήνες αφότου ο Στιβ Μπάλμερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από CEO της  Microsoft, βρέθηκε ο διάδοχός του. Ο Σάτια Ναντέλλα, μέχρι πρότινος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, ήταν στις λίστες με τους πιθανούς αντικαταστάτες του Μπάλμερ, και τελικά κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στην κούρσα.

Ιδού δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον ίδιο καθώς αναλαμβάνει μία από τις πιο απαιτητικές θέσεις σε όλη την βιομηχανία τεχνολογίας.

1. Γεννήθηκε στο Χάιντεραμπάντ της Ινδίας. Και πήγε στις ΗΠΑ αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μανιπάλ. Το γεγονός ότι ένας μετανάστης τίθεται επικεφαλής της πιο «αμερικανικής» εταιρείας είναι σίγουρα μία ιστορία έμπνευσης.

2. Βρίσκεται στη Microsoft εδώ και χρόνια. Ο Ναντέλλα μεταπήδησε στην εταιρεία το 1992 από την Sun Microsystems, και έχει παραμείνει εκεί για πάνω από το μισό του βίου της.

3. Είναι μηχανικός. Σε αντίθεση με τον Στιβ Μπάλμερ που ήταν αναπληρωτής διευθυντής προϊόντων στην Procter & Gamble προτού πάει στη Microsoft το 1980, ο Ναντέλλα ξεκίνησε από το χώρο της τεχνολογίας. Είναι κάτοχος πτυχίου ηλεκτρολόγων μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Μανιπάλ και μεταπτυχιακού τίτλου στην επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ουϊσκόνσιν.

4. Είναι επιχειρηματικός τύπος. Εκτός από πτυχία προσανατολισμένα στην τεχνολογία, έχει και μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

5. Έχει πάρει προαγωγή ξανά και ξανά. Προτού αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για cloud και επιχειρηματικά θέματα, υπήρξε πρόεδρος του τομέα server και εργαλείων, αντιπρόεδρος έρευνας & ανάπτυξης στο τμήμα διαδικτυακών υπηρεσιών, αντιπρόεδρος του επιχειρηματικού τμήματος, αντιπρόεδρος πλατφόρμων αναζήτησης, portal και διαφήμισης, αντιπρόεδρος ανάπτυξης στο τμήμα επιχειρηματικών λύσεων, και γενικός διευθυντής στη διεύθυνση καταναλωτών και εμπορίου.

Διαβάστε ακόμη: Ο Σάτια Ναντέλα θα είναι ο νέος CEO της Microsoft

6. Είναι υπεύθυνος για ένα τεράστιο και εν πολλοίς αόρατο μέρος των δραστηριοτήτων της Microsoft. Ο Ναντέλλα προΐσταται προϊόντων όπως τα: Windows Azure, Windows Server, SQL Server, System Center και τα εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού, που υπήρξε και ο αρχικός επιχειρηματικός κλάδος δραστηριοτήτων της Microsoft από το 1975. Και όλοι αυτοί οι τομείς πηγαίνουν θαυμάσια – ένας βασικός λόγος που η Microsoft ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα τριμήνου παρά τα προβλήματα στην αγορά PC και την αποτυχία του Windows Phone να ανταγωνιστεί μέχρι τώρα το Android της Google και το iOS της Apple.

7. Έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση της Microsoft στο cloud. Το ίδιο το όνομα της εταιρείας σηματοδοτεί την εποχή του λογισμικού για μικρο-υπολογιστές. Όμως, ο Ναντέλλα είναι αποφασισμένος να εστιάσει τόσο στις διαδικτυακές υπηρεσίες όσο και στο λογισμικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές – ένα κρίσιμο στοίχημα για το μέλλον της εταιρείας.

8. Έχει εμπειρία και στην καταναλωτική πλευρά των πραγμάτων. Αν και η καριέρα του Ναντέλλα αφορά κυρίως την εταιρική πτυχή της Microsoft, έχει εργασθεί και σε τομείς που αφορούν καταναλωτικές εφαρμογές, όπως η μηχανή αναζήτησης Bing.

9. Έχει χαμηλό προφίλ. Ο Ναντέλλα δεν είναι ακριβώς ερημίτης, αλλά δεν εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις τόσο συχνά όσο άλλοι συνάδελφοί του. Και έχει μάλλον χάσει το ενδιαφέρον του για το Twitter.

10. Δεν ξέρουμε τίποτα για το βασικό του πλάνο. Το γεγονός ότι εργάζεται στη Microsoft εδώ και χρόνια σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να προωθήσει τεράστιες αλλαγές στην εταιρεία, σε σύγκριση με κάποιον εκτός εταιρείας. Ή μήπως όχι. Ας περιμένουμε μέχρι ο ίδιος ο Ναντέλλα αρχίσει να σκιαγραφεί το όραμά του δημοσίως – και μην νοιώσετε έκπληξη αν αυτό δεν γίνει άμεσα.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτεροι και χειρότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι του 2013