Ένας ατομικός «υγρός χρυσός» που κλέβει τις εντυπώσεις

Ένας ατομικός «υγρός χρυσός» που κλέβει τις εντυπώσεις

Ο Γιάννης Παπαδομανωλάκης συστήνει το ελαιόλαδο «Παλλάδα» στο ελληνικό κοινό.

Πολλοί κατηγορούν τους Έλληνες επιχειρηματίες που επιδίδονται στην παραγωγή και τυποποίηση του ελαιολάδου πως είναι αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες Μεσογειακές χώρες, οι οποίες προωθούν με καλύτερο τρόπο τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές. Μύθος! Αν τοποθετούσαμε αυτή την άποψη πριν από την κρίση σίγουρα θα είχε μια δόση αλήθειας, ωστόσο, σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή όχι μόνο στην ποιότητα του προϊόντος αλλά και στο design που θα κάνει τη διαφορά.

Μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά και ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της είναι το Ελαιόλαδο «Παλλάδα». Από ελαιώνες της περιοχής Ακρωτηρίου στα Χανιά της Κρήτης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τυποποιείται στην εξεζητημένη ατομική συσκευασία των 18 ml., ποσότητα που υπαγορεύεται ως η πλέον κατάλληλη για την ημερήσια διατροφική πρόσληψη. Αν και η ιδέα φαντάζει απλή μέχρι σήμερα κανείς δεν το είχε εφαρμόσει στην πράξη.

Η διαδρομή του Γιάννη Παπαδομανωλάκη, εμπνευστή του ελαιόλαδου «Παλλάδα», στο χώρο της παραγωγής ελαιολάδου ξεκινά ήδη από την παιδική του ηλικία. Η τριβή και οι εμπειρίες που απεκόμισε στο ελαιοτριβείο του πατέρα του με την ενεργό συμμετοχή του στην παραγωγική διαδικασία αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για να πάει στο επόμενο βήμα, αυτό της τυποποίησης. «Από τα εφηβικά μου χρόνια κιόλας θυμάμαι τον εαυτό μου να συζητά με τον πατέρα μου και να προτείνω εναλλακτικές πρωτότυπες ιδέες για να τυποποιήσουμε το λάδι μας. Με την ενηλικίωσή μου κατάφερα να περάσω από τη θεωρία στην πράξη δίνοντας πνοή στην ιδέα μου, την «Παλλάδα», μία ατομική συσκευασία ελαιολάδου» αναφέρει στο FortuneGreece.com ο Γιάννης Παπαδομανωλάκης.

Αν για τους περισσότερους το φαγητό είναι απλά μια ανάγκη, για τον Γιάννη η γευστική απόλαυση συνιστά επιλογή. Αυτό είναι άλλωστε και το μότο της εταιρείας «Παλλάδα» που πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία φιλονίκησε με το θεό Ποσειδώνα για την επικυριαρχία της Αθήνας επί βασιλείας Κέκροπα. Συμφώνησαν πως η πόλη θα άνηκε σε εκείνον που θα χάριζε στους Αθηναίους το πιο ωφέλιμο δώρο και η ελιά που πρόσφερε η θεά της σοφίας θεωρήθηκε καλύτερο δώρο από το άλογο του Ποσειδώνα, λόγω των ποικίλων παροχών του προς το λαό της Αθήνας (τροφή, λάδι και ξυλεία). Έτσι, η Παλλάδα Αθηνά ανακηρύχθηκε πολιούχος της Αθήνας.

Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης, προσανατολίστηκε στο να δημιουργήσει ένα προϊόν καινοτόμο, ποιοτικά και εμφανισιακά προσεγμένο, με τιμή προσιτή που θα απευθύνεται στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη στο χώρο της τυποποίησης. Παρά το γεγονός ότι αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των νέων εταιρειών που μπαίνουν στο χώρο ο ανταγωνισμός δεν φαίνεται να πτοεί την «Παλλάδα» καθώς το δυνατό της σημείο και η ειδοποιός διαφορά της έγκειται στη μοναδικότητα της συσκευασίας της.

«Προς το παρόν η συσκευασία της «Παλλάδας», είτε υπό μορφή κασετίνας, είτε μαζικής εστίασης, είναι μοναδική πανελληνίως. Αν, όμως, στη συνέχεια προκύψει ανταγωνιστικό προϊόν, αυτό που θα νιώσω δεν είναι φόβος, αλλά ενθουσιασμός γιατί αυτό σημαίνει ότι η ιδέα μου απηχεί, επεκτείνεται και δελεάζει τον επιχειρηματικό χώρο. Θα’ ναι μία πρόκληση που θα ισχυροποιήσει τη θέση της «Παλλάδας» στον επιχειρηματικό στίβο του ελαιολάδου».

Εκτός από το ότι πρόκειται για ένα 100% ελληνικό προϊόν βγαλμένο από την κρητική γη συνιστά, σύμφωνα με τον Γιάννη, την ιδανική επιλογή κάθε εστιάτορα για τα τραπέζια του καταργώντας τη λανθασμένη επιλογή τοποθέτησης επαναγεμιζόμενων φιαλών χύμα ελαιολάδου αμφιβόλου ποιότητας. Το προϊόν διατίθεται στην ειδική συσκευασία των 385 τεμαχίων για τη μαζική εστίαση αλλά και σε κασετίνα πολυτελείας η οποία περιλαμβάνει 24 τεμάχια. Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα τυποποίησης και διαφορετικών συσκευασιών όλων των τύπων για μεγαλύτερες ποσότητες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κατόπιν παραγγελίας του εκάστοτε πελάτη.

Η ετήσια παραγωγή από τα ιδιόκτητα ελαιόδεντρα της οικογένειας Παπαδομανωλάκη , αλλά και των τοπικών παραγωγών με τους οποίους συνεργάζονται, στην περιοχή Ακρωτηρίου Χανίων, δεν ξεπερνά τους 500 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Αν και θεωρείται «νεοσσός» στην αγορά του ελαιολάδου, αφού τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνεται συζήτηση γύρω από το όνομά του. Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Γιάννη είναι η φετινή τουριστική σεζόν και αυτό γιατί έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για τοποθέτηση του προϊόντος σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια. «Έχουμε διεισδύσει σε ξενοδοχεία και εστιατόρια με τη μεμονωμένη μορφή του προϊόντος μας, ενώ οι κασετίνες πολυτελείας με το προϊόν διατίθενται ήδη από την αρχή σε αρκετά τουριστικά καταστήματα-super markets. Φιλοδοξούμε κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν ο κόσμος να γνωρίσει το προϊόν και να το αγκαλιάσει».

Ο «υγρός χρυσός» που είναι τοποθετημένος στη συσκευασία των 18 ml έχει κλέψει την παράσταση και στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου με την εξαγωγική διαδικασία να έχει ξεκινήσει. Όπως αποκαλύπτει ο Γιάννης στα μελλοντικά του σχέδια είναι η τοποθέτηση ποικίλλων ελληνικών προϊόντων -πέραν του ελαιολάδου- σε ατομικές συσκευασίες.

Διαβάστε ακόμη:

Το ελληνικό ελαιόλαδο που επέλεξαν τα Harrods

Το κρητικό ελαιόλαδο που «σαρώνει» σε διεθνείς διαγωνισμούς

Κάνοντας την διαφορά στην agora του ελαιόλαδου