Ένας χρόνος Orange Grove

Ένας χρόνος Orange Grove

Πάρτυ γενεθλίων στην ολλανδική πρεσβεία με… βιταμίνη C για startups!

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που το «Orange Grove», ο ολλανδικός «πορτοκαλεώνας» εργασίας, δικτύωσης και υποστήριξης Ελλήνων και Ολλανδών επιχειρηματιών άνοιξε τις πόρτες του στις δέκα πρώτες startups.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, δεκάδες επιχειρηματικές ιδέες βρήκαν στον «incubator/accelerator» (θερμοκοιτίδα/επιταχυντή) που λειτουργεί στο κτίριο της ολλανδικής πρεσβείας στο κέντρο της Αθήνας, έναν χώρο που τους παρέχει όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε βιώσιμες νέες επιχειρήσεις.

Πίσω από αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημα βρίσκεται ο Ολλανδός πρέσβης, κ. Γιαν Φέρστεϊχ, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα στην έδρα του «Orange Grove» έναν μικρό απολογισμό των όσων έχει ήδη καταφέρει ο ολλανδικός «πορτοκαλεώνας» στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Συνολικά 47 νεοφυείς επιχειρήσεις, αποτελούμενες από περίπου 90 νέους επιχειρηματίες -Έλληνες και Ολλανδούς- συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το οποίο τους προσέφερε επαφές, πιθανούς επενδυτές, τεχνογνωσία, και νέες γνώσεις και ικανότητες, με την υποστήριξη ολλανδικών και ελληνικών εταιρειών, πανεπιστημίων και φορέων.

Μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο περισσότεροι από εκατό μέντορες και coaches (προπονητές), καθώς και 15 δικηγόροι και λογιστές πέρασαν περισσότερες από 500 ώρες στο πλευρό των νέων επιχειρηματιών -μέσα από σεμινάρια, workshops αλλά και εντατικά boot camps- το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του: συνολικά 120.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από επενδυτές, 20 startups έχουν περάσει σε λειτουργικό επίπεδο, αποκτώντας και τα πρώτα έσοδά τους, ενώ οι επιχειρηματικές ομάδες του «Orange Grove» έχουν αποσπάσει 40 τουλάχιστον βραβεία και διακρίσεις, με μερικές μάλιστα -όπως οι Gigalize, Lia, JoinCargo, ClioMuse, SponsorBoat, κ.ά.- να είναι πλέον αναγνωρίσιμες και στο κοινό.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Φέρστεϊχ, αποδεικνύουν πως η ελληνική επιχειρηματική σκηνή διαθέτει νέες ιδέες, ταλέντο και τις ικανότητες να διακριθεί, αρκεί το λειτουργικό περιβάλλον να γίνει λίγο φιλικότερο. Επαναλαμβάνοντας τους λόγους για τους οποίους έβαλε μπρος στο «Orange Grove», ο Ολλανδός πρέσβης τόνισε τη σημασία του να διακοπεί το ελληνικό «brain drain», τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέοι επιχειρηματίες για τη χώρα, ενώ επεσήμανε πως στο «Orange Grove» «διδάσκεται» πως «πρόβλημα δεν είναι η αποτυχία, αλλά το να μην προσπαθείς».

Ερωτηθείς εάν το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα επηρεάζουν το πρόγραμμα και τις startups του «Orange Grove», ο Γιαν Φέρστεϊχ επεσήμανε πως «ο πεσιμισμός δεν του ταιριάζει» και πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά των νέων επιχειρηματιών. «Αυτό που πραγματικά θα έκανε τη διαφορά είναι εάν οι καλές προθέσεις μετατρέπονταν σε πράξεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φέρστεϊχ και επεσήμανε το ενδιαφέρον που έχουν δείξει τελευταίως για τις ελληνικές startups οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδιας.

Διαβάστε ακόμη: Orange Grove: «Πορτοκαλεώνας» επιχειρηματικότητας

Παρουσιάζοντας μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις startups που συμμετέχουν στο «Orange Grove» -μεταξύ άλλων, 8 δραστηριοποιούνται στον χώρο των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα (agro-food), 7 στον τουρισμό, και 6 στον τομέα της υγείας και του αθλητισμού- ο Ολλανδός πρέσβης τόνισε πως είναι αναγκαίο να γίνει περισσότερο γνωστή η δυναμική των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και να δωθούν περισσότερα κίνητρα, ώστε το ελληνικό οικοσύστημα των startups να διευρυνθεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη συνέργεια με εδραιωμένες επιχειρήσεις και πιθανούς χρηματοδότες.

Στις 15 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στον νέο κύκλο του ολλανδικού «πορτοκαλεώνα», ο οποίος φέτος θα τύχει της ευγενικής χορηγίας ενός σημαντικού ακόμη ελληνικού φορέα: του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Παράλληλα, θα συνεχίσει να απολαμβάνει της χορηγίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, καθώς και των PhilipsKLMInteramerican και Coco-Μat. Στο «Orange Grove» συμμετέχουν ακόμη μεταξύ άλλων εταιρείες όπως ΑBN AMRO, FrieslandCampina καιWind, ενώ παραμένουν οι βασικοί συνεργάτες του επιχειρηματικού προγράμματος: τα πανεπιστήμια του Amsterdam, του Delft και του Wageningen στην Ολλανδία, καθώς και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Φέρστεϊχ, ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας του «Orange Grove» αναμένεται να είναι ακόμη πιο παραγωγικός. Από τις 47 startups που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι 34 συνεχίζουν ακόμη, προκειμένου να περάσουν στη φάση της προσέλκυσης επενδυτών. Την Παρασκευή αυτή μάλιστα, έξι τουλάχιστον startups που συμμετείχαν στο «Orange Grove» θα παρουσιάσουν ενώπιον πιθανών επενδυτών τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

«Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές, τόσο Έλληνες, όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι συχνά ερχόμενοι εδώ μας λένε πως δεν μπορούσαν εύκολα να βρούνε επιχειρηματικά σχέδια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν», δηλώνει ο Ολλανδός πρέσβης, τονίζοντας πως όσο καλύτερα είναι τα projects που συμμετέχουν στο «Orange Grove» και παρουσιάζονται σε πιθανούς επενδυτές, τόσο περισσότερη χρηματοδότηση θα μπορούν να προσελκύσουν.

«Μάθαμε από τα λάθη μας», δήλωσε ο Ολλανδός πρέσβης, προσθέτοντας πως στα άμεσα σχέδια του «Orange Grove» είναι να προσελκύσουν έναν σύμβουλο ανάπτυξης επιχειρήσεων, ο οποίος θα έχει μόνιμη φυσική παρουσία στον χώρο και θα είναι διαρκώς στη διάθεση των νέων entrepreneurs. Παράλληλα, στο επιχειρηματικό πρόγραμμα θα γίνει προσπάθεια εμβάθυνσης του θεσμού των bootcamps που ήδη προσφέρονται, καθώς και διεύρυνσης των διεθνών δεσμών.

Ακόμη, εξετάζεται η προσθήκη προγραμμάτων e-learning στο υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και η οικονομική στήριξη ενός μικρού αριθμού startups μέσα από έναν καινούριο θεσμό βραβείων που θα μπορούν να κερδίσουν τα πιο ώριμα μέλη του «Orange Grove».

«Ελπίζουμε η δυναμική του Orange Grove να είναι μεταδοτική», είπε κλείνοντας ο κ. Φέρστεϊχ, αναφερόμενος τόσο στις ελληνικές startups, αλλά και το γεγονός ότι συνάδελφοί του έχουν δείξει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να πράξουν ανάλογα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ελπίζοντας να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των κρατών της ΕΕ. «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση στην Ευρώπη, να αφήσουμε πίσω μας τα αρνητικά στερεότυπα. Να κάνουμε θετικά πράγματα», καταλήγει ο Ολλανδός πρέσβης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα «γενέθλια» του «Orange Grove» την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου:

10.00-12.00 – Φύτευση πορτοκαλαίων στον Εθνικό Κήπο

12.30-13.30 – «Αποστολή» μπαλονιών στο Παναθηναϊκό Στάδιο

18.00-20.00 – «Πως να ξεχωρίσει και να επιτύχει η startup σας» – Ομιλίες στο OG από τους Ronald Hans (ιδρυτής του WeTransfer), Δρ. Μίριαμ φαν Πράαγκ (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και της Σχολής Επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης), Μαρτέιν Κλέιβεχτ (managing partner at Life Sciences Partners)

22.00 – 01.00 – Party με τον Ολλανδό DJ FS Green (Orange Grove)

Περισσότερες πληροφορίες για το Orange Grove μπορείτε να βρείτε εδώ.