Ένας τεχνοκράτης των αερομεταφορών ο νέος πρόεδρος του Ελ. Βενιζέλος

Ο Δημήτρης Δημητρίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) αναλαμβάνει ο Δημήτρης Δημητρίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), με εξειδίκευση στις αερομεταφορές, μετά την παραίτηση του καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο νέος πρόεδρος  από τον Μάιο του 2015, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΑΑ.

Την πρόταση της κυβέρνησης υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μέλος του Δ.Σ. ορίζεται ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Μαξίμου Δημήτρης Λιάκος.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος 

Δημήτρης Δημητρίου

Ο Δημήτρης Δημητρίου που από τον Μάιο του 2015 είναι μέλος του Δ.Σ του Ε. Βενιζέλος, είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Το διδακτορικό του δίπλωμα είναι σε θέματα οικονομετρικών προτύπων πρόβλεψης της ζήτησης στις αερομεταφορές, ενώ έχει μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής και μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στη Διαχείριση Αεροδρομίων.

Στις πανεπιστημιακές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται διδακτικό και ερευνητικό έργο στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, σε αντικείμενα σχετικά με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση μεταφορικών υποδομών και αεροδρομίων, την αξιολόγηση μεταφορικών υπηρεσιών, την ανάπτυξη συστημάτων αποφάσεων και σύγχρονων μορφών διοίκησης με έμφαση στις μεταφορικές επιχειρήσεις και ειδικότερα αεροδρομίων, τη διαχείριση δικτύων και την επισκόπηση σε θέματα οικονομίας των μεταφορών και επιπτώσεων στην ανάπτυξη και την τοπική οικονομία. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή συνέδρια, ειδικευμένους τόμους, ημερίδες και είναι συγγραφέας ελληνικών και διεθνών βιβλίων.

Στη δραστηριότητα του περιλαμβάνεται ερευνητικό και μελετητικό έργο σε εθνική και διεθνή κλίμακα, κυρίως σε θέματα υποστήριξης αποφάσεων, προγραμματισμού, διοίκησης, οικονομικής ανάλυσης και αξιολόγησης απόδοσης επενδύσεων σε έργα υποδομής, τη διαχείριση αεροδρομίων, την αξιολόγηση υπηρεσιών και τη διοίκηση μεταφορικών επιχειρήσεων και οργανισμών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιστημονικές επιτροπές σχετικές με τη διαχείριση αεροδρομίων και τις μεταφορές (UNECE, UITP, COST κλπ), έχει εκλεγεί σε διοικητικά συμβούλια σχετικών επιστημονικών ενώσεων (ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, ΣΕΣ, ΕΕΑ, κλπ) και είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επαγγελματικών ενώσεων και επιμελητήριων σε θέματα μεταφορών. Έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης και διοίκησης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπου ήταν Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος στον ΟΑΣΑ και είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΑΑ (αεροδρόμιο Αθηνών) από το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ