Ενδείξεις για «μαύρη τρύπα» στις ελληνικές δραστηριότητες της Folli Follie

Ενδείξεις για «μαύρη τρύπα» στις ελληνικές δραστηριότητες της Folli Follie
Το λογότυπο της εταιρείας Folli Follie, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018. Τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρίας Folli Follie και πέντε μελών του ΔΣ μέχρι του ποσού των 160 χιλιάδων ευρώ διέταξε με προσωρινή εντολή της η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ειρήνη Κατινιώτη. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αίτηση 3 επενδυτών και μιας ξένης εταιρίας που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο.Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την συζήτηση της κύριας αίτησης και αφορά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ. Εκτιμάται δε ότι είναι σημαντική, ανεξαρτήτως του ειδικού ποσού γιατί ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο και σε άλλους επενδυτές να επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν το νομικό δικαίωμα αποζημίωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλιμακώνεται η αβεβαιότητα γύρω από την υπόθεση της Folli Follie.

Κλιμακώνεται η αβεβαιότητα γύρω από την υπόθεση της Folli Follie, καθώς πληροφορίες θέλουν την PwC, που έχει αναλάβει τον έλεγχο των αναμορφωμένων λογιστικών καταστάσεων του 2017, να «δυσκολεύεται» να δώσει πιστοποιητικό ελέγχο, με τους ομολογιούχους πιστωτές να αναβάλλουν ραντεβού με τη διοίκηση και τα ανεξάρτητα στελέχη της εταιρείας να κοιτάζουν προς την έξοδο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι νέοι έλεγχοι, στο ελληνικό πλέον κομμάτι του ομίλου, έχουν αποκαλύψει σημαντική λογιστική διόγκωση του ενεργητικού της εταιρείας, καθώς φέρεται να μην υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 80 έως 100 εκατ. ευρώ.

Αν και το ποσό αυτό μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των διογκωμένων κατά ένα δισεκατομμύριο πωλήσεων στην Ασία και κατά εκατοντάδων ευρώ κερδών, εφόσον ευσταθούν οι σχετικές πληροφορίες, έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις συστηματικής παραποίησης στοιχείων και στις ελληνικές/ευρωπαϊκές δραστηριότητες.

Με τον αναμορφωμένο ισολογισμό του 2017 «στον αέρα», απουσιάζει και βάση συμφωνίας με τους ομολογιούχους, οι οποίοι ούτως ή άλλως απαιτούν ως εξασφάλιση την ακίνητη περιουσία και το ενεργητικό της Folli Follie, τα περισσότερα ακίνητα της οποίας παραμένουν δεσμευμένα από τη Δικαιοσύνη. Ετσι, αν και χθες αναμένονταν στην Αθήνα οι επικεφαλής επενδυτές ομολογιούχοι για να συναντηθούν με τη διοίκηση της εταιρείας, τα ραντεβού αυτά αναβλήθηκαν κατ’ αρχάς για τα τέλη της εβδομάδας. Οι πιστωτές εμφανίζονται εκνευρισμένοι και από το γεγονός ότι οι διαβεβαιώσεις που λάμβαναν περί αποδέσμευσης των ακινήτων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς κάτι τέτοιο είναι νομικά απίθανο.

Επιπλέον διατυπώνεται ιδιαίτερος σκεπτικισμός για την αποχώρηση σειράς στελεχών, προεξάρχοντος του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου Νάσσου Γεωργιάδη, με τον οποίο είχε, όπως λέγεται, αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι μόλις τρεις μήνες μετά την τοποθέτησή του ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, ο Ν. Γεωργιάδης υπέβαλε την παραίτησή του. Στα τέλη Δεκεμβρίου είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, που είχε επίσης τοποθετηθεί πριν από λίγους μήνες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη παραίτηση είχε προκαλέσει τότε αίσθηση, λόγω των πολύ καλών σχέσεων του Ν. Κανελλόπουλου με τον Δ. Κουτσολιούτσο.

Την Παρασκευή, η Folli Follie ανακοίνωσε τον διορισμό του Αναστάσιου Φράγκου ως νέου CEO σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Ν. Γεωργιάδη, με τις πρώτες δηλώσεις του οποίου να προκαλούν απορία, καθώς έκανε λόγο για «ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που καταφέρνουν να αναδειχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο» και «μία από αυτές που το κατάφεραν είναι η Folli Follie, ένα επιτυχημένο ελληνικό σήμα που μπορεί κανείς να συναντήσει στις εμπορικές μητροπόλεις όλου του κόσμου».