Ενέργεια: Καλό το πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά το ρεύμα είναι ακριβό

Ενέργεια: Καλό το πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά το ρεύμα είναι ακριβό
23 June 2022, Bavaria, Wolfersberg: A display for temperature can be seen on one of the many pipes in the Wolfersberg gas storage facility, east of Munich. Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το ασταθές ενεργειακό περιβάλλον και οι προσδοκίες από το ευρωπαϊκό deal για το φυσικό αέριο.

Ένα ισχυρό φράγμα ώστε να μην επαναληφθεί η αλματώδης αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θέτει η συμφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ για θέσπιση πλαφόν στις τιμές, η οποία μένει να αξιολογηθεί όταν θα χρειαστεί να δημιουργηθούν νέα αποθέματα, δηλαδή δεν λύνει το άμεσο πρόβλημα του κόστους ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μέτρο που στοχεύει στην ενεργειακή ασφάλεια αλλά δεν αντιμετωπίζει από μόνο του τις υψηλές τιμές, που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας αναμένονται σήμερα οι χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των παρόχων για τον Ιανουάριο και τα δεδομένα στην αγορά δεν ευνοούν χαμηλότερες τιμές.

Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Μέρας διαμορφώνεται πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ). Για σήμερα η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σε 216,67 ευρώ/MWh από 200,61 χθες, με παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στο προσεχές διάστημα. Επίσης, στο σύνολο του έτους η Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα κυμαίνεται πάνω από τα 300 ευρώ/MWh επηρεασμένη κυρίως από τις υψηλές τιμές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (βρέθηκαν στα 450 ευρώ/MWh), καθώς Οκτώβριο και Νοέμβριο σημειώθηκε αποκλιμάκωση (στα επίπεδα των 260 ευρώ/MWh).

Σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανακοινώσουν σήμερα οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο θα περιλαμβάνουν μειώσεις. Αντίθετα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς θα αφορούν αυξήσεις που θα ξεπερνούν κατά μ.ο. το 20% συγκριτικά με τις τιμές του Δεκεμβρίου. Πάντως η τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές είναι συνάρτηση των επιδοτήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα συνεχιστούν.

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Εντωμεταξύ, παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο ολλανδικό TTF για παραδόσεις Ιανουαρίου, κάτω από τα 107 ευρώ/MWh – κάτω δηλαδή από το όριο των 180 ευρώ που συμφωνήθηκε χθες από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση το πλαφόν θα ενεργοποιείται όταν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο υπερβαίνουν επί τρεις ημέρες τα 180 ευρώ/MWh. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από 15 Φεβρουαρίου και σε πρώτη φάση δεν θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές που γίνονται εξωχρηματιστηριακά (OTC) ενώ ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα έχει διάρκεια ισχύος ενός έτους.

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν υψηλές για την εποχή στην Ελλάδα, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης, όσο μπαίνουμε στο χειμώνα η πτώση της θερμοκρασίας θα oδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και άρα της ζήτησης μειώνοντας τα αποθέματα, ένα κρίσιμο στοιχείο που δίνει κατεύθυνση στις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ