«Ένεση» 140 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας για τόνωση της αγοράς

«Ένεση» 140 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας για τόνωση της αγοράς
Former top Chinese Communist Party leader Mao Zedong peers from China's biggest single-currency note, a 100 Yuan (or Renminbi) note, 22 July 2005 in Beijing. Asia woke to a changed financial landscape after China finally abandoned its decade-old peg to the US dollar, with regional governments and analysts widely applauding Beijing for the move. Asian currencies were uniformly tipped to appreciate in the long-term following China's announcement late 21 July to scrap the yuan peg for an undisclosed trade-weighted basket of currencies, leaving China's new exchange rate set at 8.11 yuan to the dollar compared to the old rate of around 8.28 yuan. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να καταστείλει τον πανικό στην αγορά και να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες ως αποθεματικά από τις 5 Φεβρουαρίου, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να καταστείλει τον πανικό στην αγορά και να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) αναμένεται να διοχετεύσει 1 τρισεκατομμύριο γουάν (140 δισεκατομμύρια δολάρια) ρευστότητα στην αγορά, δήλωσε ο διοικητής Παν Γκονγκσένγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

«Θα χρησιμοποιήσουμε διάφορα εργαλεία για να διατηρήσουμε άφθονη ρευστότητα το 2024. Για το επόμενο βήμα, θα ενισχύσουμε την παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων και θα βελτιώσουμε τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης και αξιολόγησης» συμπλήρωσε ο Παν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα χρησιμοποίησε για τελευταία φορά το εργαλείο ρευστότητας τον Σεπτέμβριο, όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε το RRR κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει επίσης το επιτόκιο επαναχορήγησης και αναπροσαρμογής των τραπεζικών δανείων που προορίζονται για μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές επιχειρήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75%, με ισχύ από την Πέμπτη.

Η South China Morning Post σημειώνει πως οι κινήσεις αυτές έγιναν καθώς οι κινεζικές εγχώριες μετοχές τύπου Α έχουν υποαποδώσει σε σύγκριση με τους δείκτες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η Κίνα ανακοίνωσε οικονομική ανάπτυξη 5,2% σε ετήσια βάση πέρυσι.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε επεκτείνει το πρόσφατο ράλι του από 2 έως περίπου 4% μετά την ανακοίνωση της μείωσης του επιτοκίου από τον Παν. Έκλεισε με άνοδο 3,56% την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: