ΕΝΦΙΑ: Πλησιάζει η ώρα της…πληρωμής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑ: Πλησιάζει η ώρα της…πληρωμής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι αλλαγές και οι αυξήσεις που φέρνει το ΥΠΟΙΚ. Πότε θα έρθουν τα ειδοποιητήρια και πότε αναμένεται η πρώτη δόση.

Τα πάνω – κάτω έρχονται στους φόρους που βαραίνουν τα ακίνητα μετά και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κάνει τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριο.

Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι «φουσκωμένος» για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους, ενώ για πάνω από περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 και σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η διάταξη με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο φόρο προβλέπει ότι στην περίπτωση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Έτσι, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο πλέον ότι δεν πρόκειται να σταλούν τον Αύγουστο. Θα σταλούν τον Σεπτέμβριο και τον ίδιο μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.