Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 σε όλη την Ευρώπη

Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 σε όλη την Ευρώπη

Τι προβλέπει το Νομοσχέδιο που ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο , με τον πρόεδρο του Εcofin, Γιάννη Στουρνάρα, να χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή με χθεσινή του δήλωση.

Με το νομοσχέδιο αυτό θα διασφαλίζεται ότι οι καταθέτες θα λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω πολύ πιο γρήγορα σε περίπτωση αδυναμίας μιας τράπεζας να τους αποζημιώσει η ίδια. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, επίσης, η υποχρέωση των τραπεζών να τροφοδοτούν τα συστήματα εγγύησης με «πραγματικό χρήμα».

Αναλυτικότερα, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε:

– Για πρώτη φορά θεσπίζονται κανόνες σε επίπεδο Ε.Ε. όσον αφορά τη χρηματοδότηση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων. Τα κράτη-μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα δημιουργήσουν εντός δέκα ετών ένα ταμείο εγγύησης καταθέσεων με πόρους που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο όριο στο 0,8% των καλυπτόμενων καταθέσεων του συστήματος.

– Οι προθεσμίες εκταμίευσης σε περίπτωση αφερεγγυότητας περιορίζονται στις επτά εργάσιμες ημέρες αντί του ισχύοντος διαστήματος των 20 εργάσιμων ημερών. Τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν έως το τέλος του 2023 μια μεταβατική προθεσμία.

– Θεμελιώνεται η αρχή των συνεισφορών βάσει του κινδύνου.

– Θεσμοθετείται η προσωρινή προστασία υψηλών καταθέσεων: Τα κράτη-μέλη πρέπει μελλοντικά να προστατεύουν προσωρινά υψηλές καταθέσεις και πέρα από το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ, οι οποίες π.χ. προκύπτουν από πώληση ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, ασφαλιστικές πληρωμές, διαζύγια κ.λπ.

– Επιβάλλεται να δίνονται σαφείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση καταθέσεων.

– Διευκρινίζεται πως οι πόροι του ταμείου εγγύησης καταθέσεων προορίζονται κατά κύριο λόγο για την εκταμίευση σε περίπτωση αφερεγγυότητας και για την προστασία των καλυπτόμενων καταθέσεων στο πλαίσιο διαδικασιών εκκαθάρισης.

Διαβάστε ακόμη: Κατάσχεση μισθών και συντάξεων για χρέη πάνω από 1.500 ευρώ