Ενωμένοι οι G7 για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ενωμένοι οι G7 για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
U.S. President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel make speeches after signing the guest book in Kruen, Germany June 7, 2015. Leaders from the Group of Seven (G7) industrial nations met on Sunday in the Bavarian Alps for a summit overshadowed by Greece's debt crisis and ongoing violence in Ukraine. REUTERS/Daniel Karmann/Pool - RTX1FHCU

Οι τρόποι αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων σύμφωνα με τον Ομπάμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, ότι η μόνη πιθανή συζήτηση σχετικά με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα αφορά την ενίσχυσή τους.

«Πρόθεσή μου είναι σήμερα να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της G7 σχετικά με την πολιτική των κυρώσεων. Επομένως επιτρέψτε μου να αναφέρω ξεκάθαρα, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, ότι αν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, θα μπορούσε να είναι μόνο για την ενίσχυσή τους», είπε ο Τουσκ.

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, ουσιαστικά δηλαδή θα παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση γι αυτό.

Ομπάμα: Οι τρόποι αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων στο Ελμάου, λέει ο αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Ελμάου, στις Βαυαρικές Άλπεις, ότι οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ρωσικής «επιθετικότητας» στην Ουκρανία καθώς και τις εξτρεμιστικές απειλές και την απειλή από την κλιματική αλλαγή.

«Κατά τις δύο επόμενες μέρες στο Σλος Ελμάου πρόκειται να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον, την παγκόσμια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, τη διατήρηση μίας ισχυρής και ευημερούσας Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τους τρόπους αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση των απειλών από τον βίαιο εξτρεμισμό και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Σε όλα αυτά τα θέματα είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη συνεργασία και την ηγεσία της καγκελαρίου σας Άνγκελα Μέρκελ», πρόσθεσε ο Ομπάμα, ο οποίος στεκόταν δίπλα στη γερμανίδα καγκελάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ