Ενρίκο Λέτα: «Να γίνει το 2014 έτος στροφής για το μεταναστευτικό»

Ενρίκο Λέτα: «Να γίνει το 2014 έτος στροφής για το μεταναστευτικό»

Στην Λαμπεντούζα βρέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός με τον Μανουέλ Μπαρόζο - Πολιτική «ανοικτών θυρών» για τους Σύρους πρόσφυγες προωθεί το Ευρ. Κοινοβούλιο.

Μία εβδομάδα μετά τη ναυτική τραγωδία στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, μίλησε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη και ζήτησε το 2014 να αποτελέσει «έτος στροφής».

«Το μεταναστευτικό πρέπει να μετατραπεί σε κύριο θέμα της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης και για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο, στις 24 και 25 Οκτωβρίου», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός που πρόσθεσε πως κατά το ταξίδι του στην Αθήνα τον Αύγουστο συζήτησε σε βάθος το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση που από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα εξάμηνο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει προθυμία, αλλά χρειάζεται η πλήρης συνεργασία όλων των εταίρων. Είναι ένα ευρωπαϊκό δράμα που η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να το αντιμετωπίσει ενωμένη», δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν με τη σειρά του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό ναυάγιο της Πέμπτης, λέγοντας, «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να σημειωθούν άλλα τέτοια τραγικά ναυάγια κοντά στις ακτές στο μέλλον. Πρέπει να καταφέρνουμε να εντοπίζουμε εγκαίρως τα πλεούμενα που κινδυνεύουν και να τους παρέχουμε άμεσα βοήθεια. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Λαμπεντούζα. Το ιταλικό αυτό πρόβλημα πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η αλληλεγγύη είναι επιβεβλημένη».

Ο κ. Μπαρόζο υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, όπως η δημιουργία της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων Frontex, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Βουλγαρία, οι οποίες δέχονται μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Χρειάζεται μια κοινή πολιτική, όλης της Ευρώπης, για την μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου».

Ο κ. Μπαρόζο είπε ακόμη πως οι χώρες της βόρειας Ευρώπης -όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο- είναι αυτές οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την παροχή ασύλου.

Οι Μπαρόζο και Λέτα επισκέφθηκαν σύντομα και το κέντρο προσωρινής κράτησης των μεταναστών της Λαμπεντούζα και συνομίλησαν με Ερυθραίους και Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι τους ζήτησαν να αλλάξει η στάση της Ευρώπης όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Λαμπεντούζα και υποσχέθηκε να βελτιωθούν το συντομότερο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι κηδείες των θυμάτων του ναυαγίου θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

Διαβάστε ακόμη: «Ημέρα θρήνου» στην Λαμπεντούζα και σε όλη την Ιταλία

Πολιτική «ανοικτών θυρών» για τους Σύρους πρόσφυγες προωθεί το Ευρ. Κοινοβούλιο
Μια πολιτική «ανοικτών θυρών» έναντι των προσφύγων από την Συρία κάλεσε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με ψήφισμα της.

Εγκρίνοντας την έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η Ολομέλεια του Ε.Κ. με ψήφισμα της εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, όπου η έξοδος προσφύγων συνεχίζει να επιταχύνεται χωρίς να προμηνύεται ότι θα υπάρξει σύντομα τέλος στη ροή προσφύγων από τη χώρα.

Ακόμη χαιρέτισε την πολιτική «ανοικτών θυρών» που ακολουθούν οι γείτονες της Συρίας και παρότρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πράξουν το ίδιο για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία. Κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν τις επιτακτικές ανάγκες προβαίνοντας σε επανεγκατάσταση ανθρώπων υπεράνω των υφισταμένων εθνικών ποσοστώσεων και επιτρέποντας την είσοδο Σύριων προσφύγων στη χώρα τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ζήτησε παράλληλα από την Ε.Ε. να συγκαλέσει ανθρωπιστική διάσκεψη με θέμα την κρίση προσφύγων από τη Συρία δίδοντας προτεραιότητα στις δράσεις που θα πρέπει να απευθύνονται στις χώρες υποδοχής στην περιοχή -τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ- προκειμένου να τις στηρίξει στις προσπάθειές τους να δεχθούν διαρκώς μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να διατηρήσουν πολιτική ανοικτής πόρτας.

Με το ψήφισμα καλούνται ακόμη τα κράτη μέλη να διερευνήσουν όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές νομικές διατάξεις και διαδικασίες για την παροχή ασφαλούς εισόδου στην Ε.Ε., με σκοπό να γίνονται προσωρινά δεκτοί οι Σύροι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ενώ σημειώνεται ότι η νόμιμη είσοδος στην Ε.Ε. είναι προτιμότερη από μία επικίνδυνη παράνομη είσοδο, η οποία θα μπορούσε να συνεπάγεται κινδύνους εμπορίας ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά ανάμεσα στους πρόσφυγες