Ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μόνο μετά τη νίκη επί της Ρωσίας, αναμένει ο Στόλτενμπεργκ

Ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μόνο μετά τη νίκη επί της Ρωσίας, αναμένει ο Στόλτενμπεργκ
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference after a NATO ambassador meeting at Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 16 November 2022. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Δεν εναπόκειται στη Μόσχα να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει η Ουκρανία", δήλωσε ο γ.γ. της συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι αναμένει από τη συμμαχία να συμφωνήσει σε ένα «πολυετές πρόγραμμα» για να βοηθήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στον οργανισμό, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει νόημα να συζητάται το πώς και το πότε η χώρα θα μπει στη Συμμαχία, αν δεν επικρατήσει στον πόλεμο ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος, μεταδίδει ο Guardian.

Στη σύνοδο κορυφής για τη Δημοκρατία στην Κοπεγχάγη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δίνοντας συνέντευξη σε έναν από τους προκατόχους του, τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι οι Σύμμαχοι, όταν συναντηθούν τον Ιούλιο, θα στείλουν ένα πολύ σαφές μήνυμα υποστήριξης στην Ουκρανία, και αυτό θα εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επίσης διευκρίνισε πως αναμένει ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα δεχθούν η Ουκρανία να γίνει μέλος της συμμαχίας.

Το Κίεβο έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο, τόνισε ο ΓΓ της Συμμαχίας. Δεν εναπόκειται στη Μόσχα να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει η Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε επίσης ότι προσδοκά οι Σύμμαχοι να συμφωνήσουν σε ένα πολυετές πρόγραμμα με το οποίο θα βοηθήσουν την Ουκρανία να μεταβεί από τα πρότυπα, τα δόγματα και τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στα πρότυπα, δόγματα και τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να καταστεί πλήρως διαλειτουργική με τη Συμμαχία.

Ωστόσο επεσήμανε πως πιστεύει ακράδαντα ότι όλες οι χώρες-μέλη θα συμφωνήσουν στην επιτακτική προτεραιότητα να διασφαλιστεί η νίκη της Ουκρανίας. Να μην κερδίσει ο πρόεδρος Πούτιν. «Διότι μόνο εάν η Ουκρανία επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη, έχει νόημα να συζητήσουμε πότε και πώς η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος της συμμαχίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: