Εντυπωσιακή αλλαγή στάσης της Μόσχας στο Συριακό

Έτοιμη να στηρίξει τον Ελεύθερο Συριακό στρατό και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ δηλώνει η Ρωσία.

Σε ριζική αλλαγή στάσης φαίνεται πως προχωράει η Μόσχα σχετικά με την Συρία, καθώς όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό με αεροπορικές επιδρομές και να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των ένοπλων οργανώσεων στη Συρία.

Σύμφωνα με το RIA Novosti ο Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση με τον όμολογό του Τζον Κέρι στη Βιέννη, δήλωσε ότι απαιτούνται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Συρία στο πλαίσιο μίας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης και ότι εκτιμά πως υπάρχει ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές μέλλον.

«Οι εξωτερικοί παίκτες δεν μπορούν να αποφασίσουν τίποτα για τους Σύρους. Θα πρέπει να τους υποχρεώσουμε να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την χώρα τους με το οποίο θα προστατεύονται τα συμφέροντα κάθε θρησκευτικής, εθνοτικής και πολιτικής ομάδας», δήλωσε ο Λαβρόφ στην ρωσική κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε: «φυσικά θα πρέπει να προετοιμαστούν τόσο για βουλευτικές όσο και για προεδρικές εκλογές».

Όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, εκτιμά ότι και άλλες χώρες έχουν αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνονται καλύτερα την κατάσταση στη Συρία, παρά τη συνεχιζόμενη ρητορική τους εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, μία αλλαγή που όπως είπε κάνει την Μόσχα να αισιοδοξεί ότι η πολιτική διαδικασία στη Συρία θα μπορούσε να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει 934 εξόδους και έχουν καταστρέψει 819 στόχους των τζιχαντιστών στη Συρία από την έναρξη της επιχείρησης στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε το Interfax.