Έντονοι Meta – σεισμοί στη Wall Street: Πώς οι επενδυτές προσπαθούν να προφυλαχθούν

Έντονοι Meta – σεισμοί στη Wall Street: Πώς οι επενδυτές προσπαθούν να προφυλαχθούν
Mark Zuckerberg announcing the new name of the company and Meta logo are seen during Facebook Connect livestream displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 28, 2021. Mark Zuckerberg announced during Facebook Connect event that the new name of Facebook company will be Meta (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πτώση κατά 180 δισεκατομμύρια δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας της Meta καταποντίζει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κλάδου της τεχνολογίας.

Μια τεράστια πτώση και οι κακές επιχειρηματικές προοπτικές βυθίζουν τις μετοχές της Meta, μια βουτιά που παρασύρει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ολόκληρου του κλάδου της τεχνολογίας την Πέμπτη.

Οι μετοχές της Meta Platforms, μητρικής της Facebook, κατακρημνίστηκαν κατά 25% στη Γουόλ Στριτ, έπειτα από τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα, προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση του ομίλου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχασε χρήστες στη Βόρεια Αμερική για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών, μειωμένα κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο και μια προοπτική επιβραδυμένης ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στις 5 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Meta υποχωρούσαν σχεδόν 20%, που ισοδυναμεί με πτώση χρηματιστηριακής αξίας ύψους 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – και, τελευταία, τον πρωτοπόρο του metaverse. Αυτό κάνει την εταιρεία να κινδυνεύει να υποστεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και θα εξαφάνιζε σχεδόν όλα τα κέρδη του περασμένου έτους, υπολογίζει η Deutsche Bank.

«Η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας είναι επίσης μεγαλύτερη από την χρηματιστηριακή αξία του Netflix», γράφει ο Jim Reid, παγκόσμιος επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής και θεματικής έρευνας της Deutsche Bank. «Αυτό δίνει μια κλίμακα της ζημιάς που έχει γίνει».

Πριν από λίγες ώρες τα πράγματα φαίνονταν ακόμα χειρότερα. Μετά το καμπανάκι χρηματιστηριακής έναρξης της Τετάρτης, η εταιρεία του Mark Zuckerberg σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση, καθώς οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τις μετοχές τους στο άκουσμα των ειδήσεων ότι η εταιρεία σημείωσε μεγάλη απώλεια στα κέρδη και στους καθημερινούς ενεργούς χρήστες.

Παρά τα προβλήματα στη βασική δραστηριότητά της, η εταιρεία εξακολουθεί να υλοποιεί τις φιλοδοξίες της για το metaverse. Η εταιρεία αποκάλυψε ότι ξόδεψε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που σχετίζονται με το metaverse, παρότι ο ίδιος ο Zuckerberg λέει ότι η πραγματική ιδέα – φανταστείτε ένα πλήρως καθηλωτικό τρισδιάστατο ψηφιακό περιβάλλον όπου οι χρήστες μπορούν να εργάζονται, να παίζουν και να αλληλεπιδρούν – εξακολουθεί να απέχει 10 χρόνια από την υλοποίησή της. Ο Zuckerberg πιστεύει τόσο πολύ στο metaverse που άλλαξε το όνομα της εταιρείας από Facebook σε Meta.

Το Facebook δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός γίγαντας που εμφανίζει απώλειες. Η Snap (πτώση 15% πριν το άνοιγμα της αγοράς), η Spotify (πτώση 7,8%), η Qualcomm (-3,8%), η Amazon (-3,2%) και η Alphabet της Google (-1,4%) είναι κάποιες από τις εταιρείες που επηρεάζονται από το ξεπούλημα. Η Amazon αναφέρει τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και ολόκληρου του έτους μετά το άνοιγμα της αγοράς σήμερα, ανησυχώντας ακόμα περισσότερο τους επενδυτές σε περίπτωση που οι εταιρείες FAANG εμφανίσουν απογοητευτικά αποτελέσματα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Nasdaq 100 μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρούσαν κατά περισσότερο από 2% πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Στην Ευρώπη, ο τεχνολογικός τομέας είχε από τις χειρότερες επιδόσεις κατά τις πρώτες συναλλαγές.

Γιατί το Facebook έχασε σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μέσα σε ένα απόγευμα

Τα κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο, ύψους 3,67 δολαρίων ανά μετοχή, υπολείπονται των 3,85 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδα ύψους 33,67 δισ. δολαρίων ήταν περίπου σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wall Street.

Οι 1,93 δισεκατομμύρια καθημερινοί ενεργοί χρήστες της Meta στο τέταρτο τρίμηνο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,95 δισεκατομμύρια χρήστες. Ο αριθμός αυτός ήταν επίσης ελαφρώς μικρότερος από τον αριθμό των ημερήσιων χρηστών που είχε καταγράψει το προηγούμενο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η εταιρεία παρουσίασε πτώση χρηστών στην ιστορία της.

Όσον αφορά το μέλλον, η Meta προέβλεψε πωλήσεις ύψους 27 έως 29 δισ. δολαρίων για το προσεχές τρίμηνο, κάτω από τα 30,15 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα στελέχη απέδωσαν την ευθύνη για τα απογοητευτικά αποτελέσματα σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών της Apple στο iOS για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που έκαναν πιο δύσκολη τη στόχευση των διαφημίσεων στους χρήστες, καθώς και των «διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού» που αναγκάζουν τους διαφημιζόμενους να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Τα προβλήματα είναι απίθανο να επιλυθούν σύντομα.

Η Meta δήλωσε επίσης ότι ξόδεψε το 2021 το εκπληκτικό ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα που σχετίζονται με το metaverse, το οποίο απέχει πολύ από το να αποφέρει σημαντικά έσοδα. Η εταιρεία έχει προβλέψει ότι οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το metaverse στο μέλλον και ότι οι μεγάλες δαπάνες τώρα για την προετοιμασία θα δώσουν στη Meta ένα προβάδισμα έναντι των αντιπάλων.

Παρόλα αυτά, ο Zuckerberg δεν έχει ακόμη παρουσιάσει στους επενδυτές μια πειστική επιχειρηματική λογική σχετικά με το γιατί η εταιρεία του θα πρέπει να δαπανήσει τόσα πολλά για το metaverse, όταν η τρέχουσα δραστηριότητά της υποφέρει από αργή ανάπτυξη, ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και μια αδύναμη αγορά διαφημίσεων. Τα τελευταία νέα για τα κέρδη επιτείνουν τις περιπλοκές.

Η μετονομασία του Facebook σε Meta έρχεται καθώς προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από προηγούμενες κρίσεις, όπως η υπόθεση της Cambridge Analytica, και οι πρόσφατες διαρροές από πρώην εργαζομένους του που έδειξαν ότι η εταιρεία απέτυχε να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και την κατάχρηση.