Η νέα μεγάλη επένδυση των 310 εκατ. δολαρίων από την Τέρνα Ενεργειακή στο Τέξας

Η νέα μεγάλη επένδυση των 310 εκατ. δολαρίων από την Τέρνα Ενεργειακή στο Τέξας
Η εταιρεία προχωρά στην εξαγορά αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 200 MW.

Η Τέρνα Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά αιολικού πάρκου, στο Τέξας, εγκαταστημένης ισχύος 200 MW. Το αιολικό πάρκο βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και 15 μήνες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 310 εκατ. δολάρια.

Με το νέο αιολικό πάρκο, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου Τέρνα Ενεργειακή στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 493 MW. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, ένα ισχύος 138 MW στην περιοχή Elmore County του Idaho και ένα ισχύος 155 MW στην περιοχή Scurry County του Τέξας (Fluvanna 1), ενώ κατασκευάζει ένα ακόμα ισχύος 158 MW επίσης στο Τέξας (Gopher Creek – Fluvanna 2), το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2019. Με τη νέα επένδυση, η εταιρεία θα διαθέτει στις ΗΠΑ ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 651 MW, σε λειτουργία ή υπό κατασκευή.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου Τέρνα Ενεργειακή θα ανέρχεται πλέον σε 1232 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 493 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.

Ο Όμιλος διαθέτει επίσης υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 280 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

Αναφερόμενος στη νέα επένδυση του Ομίλου, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Πριν από περίπου 10 χρόνια αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του Ομίλου μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην αγορά των ΗΠΑ, διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές. Η επιλογή μας αυτή δικαιώθηκε, καθώς οι επενδύσεις μας σε αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ συνέβαλλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του Ομίλου και τη διεθνή του καταξίωση, ενώ προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους μετόχους μας. Δέκα χρόνια μετά, η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που λειτουργούμε ή κατασκευάζουμε στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 651 MW, ανεβάζοντας πλέον τη συνολική ισχύ του χαρτοφυλακίου των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε επίπεδα άνω των 1500 MW. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε δυναμικά με νέες επενδύσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ώστε σύντομα να ξεπεράσουμε και τον στόχο των 2.000 MW».