Eπαφές της προέδρου του ΕΒΕΑ, Σ. Κουνενάκη Εφραίμογλου, με Ιάπωνες επιχειρηματίες

Eπαφές της προέδρου του ΕΒΕΑ, Σ. Κουνενάκη Εφραίμογλου, με Ιάπωνες επιχειρηματίες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενισχύεται η εξωστρέφεια και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Την ενεργή συμβολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, επεσήμανε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της επίσημης κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής, στις 29-31 Ιανουαρίου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η πρόεδρος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών της Keidanren, ενώ συμμετείχε και στο Ελληνο-Ιαπωνικό Επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώθηκε από το Enterprise Greece, τον ιαπωνικό φορέα προώθησης εξαγωγών και επενδύσεων JETRO και την ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο, με ομιλία με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τις επιχειρήσεις.

Η κ. Εφραίμογλου παρουσίασε «τον ηγετικό ρόλο του ΕΒΕΑ», όπως σημείωσε, στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων εμποδίων για την τεχνολογική και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, με έμφαση στις ΜμΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά – και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, που εκπροσωπεί πάνω από 120.000 επιχειρήσεις, έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πριν από την πανδημία μόνο το 9% των ελληνικών ΜμΕ είχαν ψηφιοποιήσει τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες – έναντι 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μόνο το 15% χρησιμοποιούσε συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, έναντι 40% για τις μεγάλες. Σήμερα, το ποσοστό των ελληνικών ΜμΕ που δηλώνει ότι σκοπεύει να ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες στη λειτουργία του στο μέλλον, φτάνει στο 65%. Στα αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνεται ότι το 73% των ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομούν κατατάσσοντας τη χώρα μας στη πρώτη θέση της Ευρώπης», όπως είπε.

«Ως επιμελητήριο, συνέχισε, βοηθήσαμε στη σταδιακή προσαρμογή των μελών μας σε μια νέα πραγματικότητα και εισαγάγαμε νέα εργαλεία που τα βοηθούν να προσαρμοστούν στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης», αναφέροντας ενδεικτικά τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, την Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, τον Ηλεκτρονικό Οδηγό των Ελλήνων Εξαγωγέων, την Πύλη Χωρικής Ανάλυσης της Επιχειρηματικότητας – ένα καινοτόμο σύστημα GIS βασισμένο στην επιχειρηματική ευφυΐα, που προσφέρει πλήρεις λεπτομέρειες για την τοποθεσία, τη φύση και άλλα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχή της Αττικής-, αλλά και την ενημέρωση των μελών του ΕΒΕΑ σχετικά με τα οφέλη, τις μεθόδους και τις λειτουργίες των νέων τεχνολογιών, όπως το blockchain.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Εφραίμογλου στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – ΘΕΑ του ΕΒΕΑ, τη μεγαλύτερη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής έχει στηρίξει περισσότερες από τετρακόσιες νεοφυείς επιχειρήσεις – και συνεχίζει δυναμικά. «Μέσω διεθνών συνεργασιών, όπως η στρατηγική μας συνεργασία με την Plug and Play, η οποία έχει παρουσία και στην Ιαπωνία, παρέχουμε στις επιχειρήσεις μας ευκαιρίες να ενταχθούν σε παγκόσμια οικοσυστήματα καινοτομίας, με στόχο να μετατρέψουμε την καινοτομία σε καταλύτη για την ανάπτυξη εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών» τόνισε η πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Εφραίμογλου παρότρυνε τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τις ελληνικές, λέγοντας: «Μπορώ να δηλώσω ξεκάθαρα ότι οι εταιρείες που αποτελούν μέρος της ομάδας μας εδώ, στην Ιαπωνία, καθώς και εκείνες πίσω στην Ελλάδα, βρίσκονται πράγματι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και μπορούν να είναι πολύτιμοι συνεργάτες με άλλες εταιρείες οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά κυρίως -ελπίζουμε- σε ιαπωνικές εταιρείες».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Τόκιο, συνοδευόμενη από τον εμπορικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στην Ιαπωνία, Αθανάσιο Καραπέτσα, η πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ιαπωνίας και πρόεδρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Τόκιο, πρ. πρόεδρο και νυν σύμβουλο Διοίκησης Mitsubishi Corporation, Κεν Κομπαγιάσι, και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο κοινών δράσεων, διοργανώνοντας επιχειρηματικές εμπορικές αποστολές, με αμοιβαία οφέλη.

Επιπλέον, πραγματοποίησε επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης, στο Plug and Play Ιαπωνίας, τον παγκόσμιο επιταχυντή επιχειρήσεων και πλατφόρμα καινοτομίας και ενημερώθηκε για το οικοσύστημα καινοτομίας της Ιαπωνίας, συνοδευόμενη από την εντεταλμένη σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Enterprise Greece, Μπέτυ Αλεξανδροπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: