Επανέρχονται τα σενάρια για ΔΝΤ στο… πίσω κάθισμα

Επανέρχονται τα σενάρια για ΔΝΤ στο… πίσω κάθισμα
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde talks to Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2015. Euro zone leaders will fight to the finish to keep near-bankrupt Greece in the euro zone on Sunday after the European Union's chairman cancelled a planned summit of all 28 EU leaders that would have been needed in case of a "Grexit". REUTERS/Francois Lenoir - RTX1K290

Η σιωπή του Ταμείου φουντώνει τις φήμες για παραμονή του στο πρόγραμμα μόνο με συμβουλευτικό ρόλο.

Η διαφωνία του ΔΝΤ με τη λύση που επελέγη για τον αυτόματο κόφτη, αλλά και για τις «μεσοβέζικες» λύσεις για το χρέος, φουντώνει και πάλι τα σενάρια για την παραμονή του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Το Ταμείο δεν έχει ακόμη εκφραστεί για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, όμως οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια για τον αυτόματο μηχανισμό, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα, ενώ και η λύση που επελέγη για το χρέος δεν θεωρείται ως ασφαλής εγγύηση, που να μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο χρέος.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ χαιρετίζει παρόλα αυτά το γεγονός ότι η λύση που επελέγη δεν «τίναξε στον αέρα» τη διαπραγμάτευση και έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση και εκτιμά πως με περαιτέρω συζητήσεις μπορεί να καλυφθούν αργότερα τα κριτήρια για τη βιωσιμότητα του χρέους, όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο και υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει και συζητούν το ενδεχόμενο, εφόσον η Ελλάδα ψηφίσει όλα τα μέτρα και τον κόφτη, να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί ένα ποσό που θα επιτρέψει στην Αθήνα να καλύψει τις ανάγκες της για το καλοκαίρι.

Το Ταμείο θα μπορούσε να μην μπλοκάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης και να προχωρήσει σε μία θετική δήλωση προόδου, χωρίς όμως να υπογράψει νέο MEFP με την ελληνική κυβέρνηση και να περιμένει έως το φθινόπωρο που θα ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, ώστε να αποφασίσει για τη συμμετοχή του.

Έως τότε, θα μπορούσε να παραμείνει στο… πίσω κάθισμα και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις των Ευρωπαίων γα το χρέος, αλλά και το Brexit και τις ισπανικές εκλογές, να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση και, πιθανόν η πλέον καθοριστική για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.