Οι επιχειρηματικές τάσεις του 2015

Οι επιχειρηματικές τάσεις του 2015

Προβλέψεις και εκτιμήσεις για το ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν το φετινό επιχειρηματικό πεδίο.

Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, η τιμή του πετρελαίου πέφτει, η διεθνής οικονομία βρίσκεται ακόμη σε κακοτράχηλη ατραπό και οι προβλέψεις για το πού θα γείρει φέτος η «πλάστιγγα» είναι παρακινδυνευμένες. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί αναλυτές έχουν ήδη εντοπίσει τις τάσεις που θεωρούν ότι θα αναμορφώσουν φέτος την επιχειρηματικότητα, στο διεθνές πεδίο. Ιδού οι τρεις επικρατέστερες.

Το «Internet of Things» θα κυριαρχήσει
Κατά τον Νταν Ρόμπερτς, ρεπόρτερ του αμερικανικού Fortune, μία από τις επικρατέστερες επιχειρηματικές τάσεις για το 2015 είναι η πλήρης διασύνδεσή μας μέσα από έξυπνες, ασύρματες και αλληλεπιδρούμενες συσκευές: αυτό που αποκαλούμε «Internet of Things», ελληνιστί το «Ίντερνετ των Πραγμάτων».

Αν και προς το παρόν η εν λόγω αγορά απευθύνεται κυρίως σε πιο υψηλά εισοδήματα, ο Ρόμπερτς εκτιμά ότι η τάση αυτή θα γίνει αναπόφευκτα κυρίαρχη. Προβλέπει μάλιστα πως φέτος θα φέρει κοντά τις ΗΠΑ με την Ευρώπη και μέχρι το 2017 θα έχει κάνει αλληλένδετο ολόκληρο τον πλανήτη, οδηγώντας έτσι στην πλήρη αυτοματοποίηση της επιχειρηματικής διαδικασίας.

Η «Uber-οποίηση» των πάντων
Παρά τις ισχυρές «αναταράξεις» του 2015, η Uber εξελίσσεται όχι μόνον σε μία από τις πιο «χρυσοφόρες» εταιρείες, αλλά σε νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Παρά τα όσα άσχημα γράφτηκαν και έγιναν διεθνώς γύρω από τη λειτουργία της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών μετακινήσεων -παρατηρεί ο Ρόμπερτς- η καταναλωτική ζήτηση και η εμφάνιση ανταγωνιστών δείχνει πως η λογική πίσω από την Uber έχει πια καθιερωθεί ως επιχειρηματική τάση. Πράγματι έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης σε άλλους τομείς, πέρα από τις μετακινήσεις. Τόσο, ώστε πολλοί ειδικοί αναλυτές να έχουν υιοθετήσει τον όρο «Uberise» σε μελέτες!

Η ψηφιοποίηση του λιανεμπορίου
Μετά τους καθιερωμένους κολοσσούς του διαδικτυακού λιανεμπορίου, στο «παιχνίδι» των online πωλήσεων έχουν μπει πια για τα καλά και τα social media, λειτουργώντας έτσι ως πλατφόρμα για μικρότερης ισχύος «παίκτες». Το Facebook και το Twitter, για παράδειγμα, έχουν ήδη προσθέσει στην πλατφόρμα τους την επιλογή «buy» για τους χρήστες, προσφέροντας έτσι στους μικρομεσαίους πελάτες τους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την τύχη τους, χωρίς μεγάλα ανοίγματα, στο καινούργιο αυτό πεδίο.

Ζητούμενο είναι η προσέγγιση της νέας ισχυρής καταναλωτικής ομάδας των αποκαλούμενων «Millennials»: όσων δηλαδή σήμερα ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 15-44 και οι οποίοι -σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive- κάνουν σε ποσοστό 68% τα ψώνια τους λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους τα σχόλια των «φίλων» τους στα social media, είτε αυτά αφορούν προϊόντα, είτε υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν -παρατηρεί η Τζένιφερ Ρέινγκολντ, senior συντάκτρια του αμερικανικού Fortune- που η πρόσφατη εκπτωτική «Black Friday» (η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων) ήταν πραγματικά «μαύρη» για τις επιχειρήσεις.

Οι πωλήσεις στη διάρκεια της «Black Friday» του 2014 ήταν κατά 11% λιγότερες, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2013. «Ο κόσμος -που ψωνίζει πια περισσότερο online- δεν θέλει να στήνεται από τα ξημερώματα σε ουρές έξω από τα μαγαζιά, προκειμένου να επωφεληθούν από εκπτώσεις που δεν είναι πραγματικές εκπτώσεις», υπογραμμίζει η Τζένιφερ.

Γι’ αυτό και προβλέπει ότι από φέτος η επιχειρηματική παράδοση της «Black Friday» θα αρχίσει να εκλείπει. Πόσο μάλλον αφού οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο προσπαθούν πια, με διάφορες στρατηγικές προώθησης των προϊόντων τους, να διατηρήσουν ζωντανό το καταναλωτικό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.