Επιχείρηση διάσωσης των προνομίων πολιτικών αρχηγών χωρίς ΚΟ: Σφοδρές αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης

Επιχείρηση διάσωσης των προνομίων πολιτικών αρχηγών χωρίς ΚΟ: Σφοδρές αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Κανονισμού με όλα τα βλέμματα να πέφτουν πάνω σε Νίκο Βούτση και Πάνο Καμμένο.

 

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής – Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και  Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν».

Η συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης – μιλώντας στον Αθήνα 9,84 – αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, που έχει θέμα την τροποποίηση διατάξεων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού ο κ. Βούτσης είπε: «Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο  να καταθέσει πρόταση μομφής στον κ. Βούτση χθες επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Βουλής.

«Στη «Μελαγχολική μας Δημοκρατία», ο Πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση «κουρελού».

Μάλιστα ο κύριος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα εκβιαζόμενο πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι  η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μην χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος».

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά την προχθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Θεόδωρου Τοσουνίδη ο οποίος δήλωσε πως δεν θέλει την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής αλλά να ερμηνευθεί το άρθρο 15 όπως οι ΑΝΕΛ το ερμηνεύουν, πράγμα που  θα σημάνει την  μη διάλυση  της  κοινοβουλευτικής τους ομάδα χθες ο Πάνος Καμμένος προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού, έδειξε να υποχωρεί ως προς την εφαρμογή του άρθρου 15 έτσι όπως ερμηνεύεται από όλους και ζήτησε πίσω την έδρα από τον Τέρενς Κουίκ όταν αυτός θα την καταλάβει μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου.

«Θέλουν να πάρουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους τη χαρίζω, ας την πάρουν. Είναι έντιμο όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια να κλαπεί και αυτή για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Εχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας στον ανέντιμο και επί της ουσίας  ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να εξαγοράσει  βουλευτές από  το ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να  βρει τους 151 και όχι από τους ΑΝΕΛ.
«Ο κ.πρωθυπουργός, δεν φέρθηκε με εντιμότητα, προτείνοντας σε βουλευτές των ΑΝΕΛ καρέκλες έναντι της ψήφου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί να εξαγοραστούν από τους ΑΝΕΛ; Δεν υπήρχαν άλλοι από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;».

Σύμφωνα με το «athina984.gr», αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «προσπαθεί να κρατά τον θεσμικό ρόλο του και τα όριά του.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς, ο κ. Βούτσης μίλησε για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.