Επιχείρηση «Πανάκεια» στη Βρετανία για τον εμβολιασμό- Μετατρέπουν γήπεδα σε κέντρα εμβολιασμού

Επιχείρηση «Πανάκεια» στη Βρετανία για τον εμβολιασμό- Μετατρέπουν γήπεδα σε κέντρα εμβολιασμού
epa08600391 A nurse prepares a vaccine during a routine immunization campaign at The Children Community Health Care center in Banda Aceh, Indonesia, 13 August 2020 According to data from the Indonesia Ministry of Health, the children's health service programs decreased dramatically during the start of the coronavirus pandemic. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρώτοι εμβολιασμοί πολιτών θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σε ομιλία του στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον, με τη χώρα να έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις.

Πυρετώδεις είναι τις τελευταίες ώρες οι προετοιμασίες στη Μεγάλη Βρετανία μετά την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech για τον κορωνοϊό.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί πολιτών θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σε ομιλία του στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον, με τη χώρα να έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις.

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID-19.

«Η ηλικία είναι μακράν ο πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο από την COVID-19» δήλωσε ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επιχειρησιακή ευελιξία όσον αφορά το πού μπορεί να διανεμηθεί πρώτα το εμβόλιο.

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, 50 νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο της Pfizer για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ καθοριστική για τη διανομή του θα είναι η συμβολή του στρατού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα 13 νοσοκομεία που θα παραλάβουν τις δόσεις βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, 8 στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, ενώ επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και το Λονδίνο. Αντίθετα, και μόνο ένα νοσοκομείο θα διαθέτει τις δόσεις στο Γιορκσάιρ στα βορειοανατολικά της χώρας.

Στη διαδικασία θα συμμετάσχει και ο στρατός, ο οποίος προχώρησε σε άσκηση σε έναν από τους πρώτους χώρους μαζικού εμβολιασμού όπου δεκάδες χιλιάδες ασθενείς θα εμβολιαστούν.

Επιχείρηση «Πανάκεια»

Όπως έχει γίνει γνωστό, το εμβόλιο θα πρέπει να διατηρηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Τέτοιες αυστηρές απαιτήσεις σημαίνουν ότι τα νοσοκομεία που είναι εξοπλισμένα με ψυχρούς καταψύκτες έχουν κληθεί να λειτουργούν ως «κόμβοι» όπου οι πρώτοι άνθρωποι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις.

Η Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πανάκεια» πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι Ashton Gate στο Μπρίστολ. Περίπου επτά περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ευρύτερου πληθυσμού.

Η κυβέρνηση και το NHS θα πρέπει να λάβουν επιπλέον άδεια για να «σπάσουν» τις προμήθειες εμβολίων σε μικρότερες παρτίδες που θα μπορούσαν στη συνέχεια να διανεμηθούν σε κέντρα φροντίδας. Δεν είναι πάντως, ακόμη σαφές πόσος καιρός θα απαιτηθεί γι’ αυτή τη διαδικασία, αλλά ο Sir Simon είπε ότι οι περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνουν το 2021, όχι φέτος.

Στη χθεσινή άσκηση 30 άτομα προσωπικό και εθελοντές προσποιήθηκαν ότι ήταν διαφορετικοί τύποι ασθενών, από έναν που υπέστη ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιον με συμπτώματα ή σε έναν που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο στάδιο 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Άλλοι χώροι που προετοιμάζονται για να χρησιμοποιηθούν ως περιφερειακοί κόμβοι περιλαμβάνουν το Nightingale Hospital στο ExCeL Center του Λονδίνου, το Leicester Racecourse και το Manchester Tennis and Football Center.

Ο κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο

  • Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
  • Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω