Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζομένους στον τουρισμό -Τι θα ισχύει για τους εποχικούς

Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζομένους στον τουρισμό -Τι θα ισχύει για τους εποχικούς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα επιδόματα και οι ρυθμίζεις για τους εργαζόμενους που διατηρούν δικαίωμα επαναπρόσληψης στη φετινή τουριστική περίοδο καθώς και για τους εποχικούς εργαζόμενους.

Τις διατάξεις για τους εργαζόμενους που διατηρούν δικαίωμα επαναπρόσληψης στην φετινή τουριστική περίοδο καθώς και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά στους τομείς των μεταφορών, του ξενοδοχειακού κλάδου και του τουρισμού εν γένει, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν σε τροπολογία που θα κατατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία».

Επίδομα 534 ευρώ σε όσους μπουν σε αναστολή  

Όπως ανέφερε ο υπουργός, κατά την τουριστική περίοδο οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για την φετινή τουριστική περίοδο, θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν αυτούς τους υπαλλήλους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, εφόσον τους προσλάβουν ξανά.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, θα δικαιούνται αποζημίωση ύψους 534 ευρώ εφόσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) θα καλυφθούν στο 100% από την πολιτεία.

Μπλόκο στις απολύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου  

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους και οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκαιρη. Στις επιχειρήσεις αυτές θα επιτραπεί σταδιακά να κάνουν την αναστολή σύμβασης εργασίας, και η άρση των αναστολών θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας στις ξενοδοχειακές μονάδες και το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας για τα τουριστικά λεωφορεία.

Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο με 20% πληρότητα θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή. Ξενοδοχεία με 50% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσουν τα 2/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή και όποιο ξενοδοχείο έχει 80% πληρότητα θα πρέπει να ανακαλέσει το σύνολο των συμβάσεων που είναι σε αναστολή.

Επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους για το τρίμηνο Ιουνίου- Αυγούστου  

Το καλοκαίρι, στους εποχικά εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και λάμβαναν το εποχικό επίδομα ανεργίας από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, θα δοθεί μηνιαία έκτακτη αποζημίωση ίση με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας.

Την αποζημίωση αυτό θα λάβουν όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Όπως ανακοινώθηκε, η πολιτεία θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχικές επιχειρήσεις, για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.