Επιφυλακτική η Morgan Stanley: Τι μπορεί να «σκοτώσει» το ράλι στις αγορές

Επιφυλακτική η Morgan Stanley: Τι μπορεί να «σκοτώσει» το ράλι στις αγορές
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκρηκτικό μείγμα που θα προκαλέσει πτώση στις αγορές «βλέπει» η Morgan Stanley

Επιφυλακτική εμφανίζεται για άλλη μία φορά η Morgan Stanley σε ό,τι αφορά τις αγορές, των οποίων το ράλι, σύμφωνα με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, δεν θα μακροημερεύσει… Στο εκρηκτικό κοκτέιλ της επικείμενης διόρθωσης, η επενδυτική τράπεζα βάζει στο κάδρο δύο παράγοντες: τη βουτιά που έρχεται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, και η οποία θα βυθίσει τα εταιρικά κέρδη, και η έξοδος του αμερικανικού Δημοσίου στις αγορές χρέους, όπου αναμένεται, σε πρώτη φάση, να σκουπίσει ρευστότητα ύψους μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, γεγονός που θα στεγνώσει την επενδυτική κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Morgan Stanley, «Δεδομένου ότι κάναμε λάθος σχετικά με τον δείκτη S&P 500 φέτος, είμαστε σε σκέψη για το μοντέλο κερδών, αν υπάρχει πιθανότητα να μας παραπλανεί», δήλωσε ο Wilson, για να απαντήσει: «Όχι». «Τα εταιρικά κέρδη τελούσαν σε απόλυτη αρμονία με το μοντέλο κερδών μας τον περασμένο χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το μοντέλο έχει καλή απόδοση ακόμη και σε αυτό το υψηλότερο πληθωριστικό καθεστώς – κάτι για το οποίο ανησυχούσαμε πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο Wilson.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που δείχνουν χαμηλότερες από το αναμενόμενο τιμές παραγωγού προμηνύουν απότομη πτώση εσόδων τους επόμενους τέσσερις μήνες, συμπλήρωσε.«Μια τέτοια μείωση στα έσοδα θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πρόβλεψή μας για τα κέρδη είναι σωστή, καθώς η αρνητική λειτουργική μόχλευση επενεργεί αρνητικά» λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Mike Wilson δήλωσε ότι εμμένει στην άποψή του ότι η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το β’ εξάμηνο του 2023, γεγονός που αναμένεται ότι θα ψαλιδίσει τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών και θα συμπαρασύρει τις τιμές των μετοχών.

«Δεδομένης της θεμελιώδους άποψής μας για την ανάπτυξη, δυσκολευόμαστε να συμφωνήσουμε με τον τρέχοντα ενθουσιασμό και το αφήγημα που τον υποστηρίζει», έγραψε ο Wilson, ο οποίος είναι επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

«Οι επενδυτές μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μια άγρια αφύπνιση, δεδομένης της πολύ μεγάλης προσέγγισης του κινδύνου που βλέπουμε», πρόσθεσε. «Ο χρόνος θα δείξει, αλλά αρκεί να πούμε ότι δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας στο μέτωπο της ανάπτυξης».

Τεχνητή νοημοσύνη…

Παρότι η Morgan Stanley θεωρεί πολύ σημαντική την τεχνητή νοημοσύνη, πιστεύει πως δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την επιβράδυνση που ήδη βρίσκεται σε κίνηση για φέτος. Σημειώνεται πως οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας, όπως η Nvidia και η Microsoft, βοήθησαν τους δείκτες αναφοράς να αποτινάξουν αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές, με τους επενδυτές που ενθουσιάστηκαν από την έκρηξη του ενδιαφέροντος για το ChatGPT να στοιβάζονται σε μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εταιρείες θα έλθουν αντιμέτωπες με διάφορα κόστη τα οποία θα πιέσουν καθοδικά τα περιθώρια φέτος, λέει.

Με άλλα λόγια, ο Wilson επιλέγει να ρίξει κρύο νερό στο ράλι της αγοράς, που «έτρεχε» στις προηγούμενες συνεδριάσεις χάρη στις τεχνολογικές μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις περιφερειακές τράπεζες, που ανακάμπτουν.