Επιμένει το ΔΝΤ στο «μαχαίρι» των συντάξεων – Αναμονή για το EuroWorking Group

Το Ταμείο και το Βερολίνο εξακολουθούν να θεωρούν πως η μεταρρύθμιση είναι διαρθρωτική. Σήμερα το πρώτο τεστ των συνταξεων στο EuroWorking Group.

Μπορεί υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν συνεχώς ότι το μετρό της περικοπής στις συντάξεις κατά 18% από 1.1.2019, δεν θα προχωρήσει, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και θα υπάρξει τελικά πολιτική συμφωνία, όμως τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι αισιόδοξα.

Ο λόγος είναι πως ακόμη κι αν «βγαίνουν τα νούμερα» και η Ελλάδα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, Βερολίνο και ΔΝΤ εξακολουθούν να θεωρούν πως η μεταρρύθμιση είναι διαρθρωτική.

Hδη από τον Ιούνιο ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν είχε προτάξει τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών. Πληροφορίες αναφέρουν πως με αυτή τη θέση θα επανέλθει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου επικαλούμενος όχι δημοσιονομικούς αλλά διαρθρωτικούς λόγους όπως η γήρανση του πληθυσμού. Οι πιέσεις που θα ασκήσει το ΔΝΤ επικεντρώνονται στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πηγή που μεταφέρει τις απόψεις του Ταμείου η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Το πόσο θα μετρήσει η γνώμη του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου θα φανεί αφού τον πρώτο ρόλο στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας έχει η Κομισιόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο , επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση στο βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ένα σενάριο το οποίο φέρεται να συζητείται αφορά στην αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών, χωρίς να ακυρώνεται το μέτρο ώστε εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δημοσιονομικά είναι απαιτητό να επιστρατευθεί. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι η γραμμή της Κομισιόν θα είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις τελικές εξελίξεις. Ο ESM από την πλευρά του μέχρι τώρα έχει εκπέμψει αυστηρά μηνύματα τήρησης των συμφωνηθέντων ενώ η ΕΚΤ τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

Μια πρόγευση των διαθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν αποκλείεται να λάβει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group ο Γιώργος Χουλιαράκης. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το κυρίαρχο σενάριο που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει την ταυτόχρονη κατάργηση μέτρων και αντίμετρων για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά από τη μία αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν και πλήθος μέτρων ανακούφισης πολυπληθών κοινωνικών ομάδων από την άλλη.

Μη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών σημαίνει ότι θα προχωρήσει κανονικά περικοπή των συντάξεων με τα «θύματα» να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια ενώ η αναβολή των περικοπών για τουλάχιστον έξι μήνες, συνεπάγεται και παράταση της αβεβαιότητας για τους συνταξιούχους και αναβολή των «αντίμετρων» για τις υπόλοιπες ομάδες.