Επιπλέον 55 δισ. ευρώ κοστίζει στην Ευρώπη το μπλόκο στην Κίνα

Επιπλέον 55 δισ. ευρώ κοστίζει στην Ευρώπη το μπλόκο στην Κίνα
epa07400776 An attendant walks past a 5G banner during the third day of Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, northeastern Spain, 27 February 2019. The MWC, running until 28 February, brings the lastest mobile innovations and leading-edge technology from more than 2,400 companies. EPA/Enric Fontcuberta Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ προσέθεσαν τη Huawei, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, σε μαύρη λίστα τον Μάιο, αναγκάζοντας τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς να κόψουν τους δεσμούς μαζί της.

Μια απαγόρευση για την αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από κινεζικές εταιρίες θα προσθέσει περίπου 55 δισ. ευρώ στο κόστος των δικτύων 5G στην Ευρώπη και θα καθυστερήσει την τεχνολογία για περίπου 18 μήνες, σύμφωνα με κλαδική ανάλυση στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Οι ΗΠΑ προσέθεσαν τη Huawei Technologies, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, σε «μαύρη λίστα» τον Μάιο, αναγκάζοντας τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς να κόψουν τους δεσμούς τους με την κινεζική εταιρία και ασκώντας πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κάτι που η εταιρία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

Η κίνηση από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχεται την ώρα που τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε όλον τον κόσμο ετοιμάζονται για την άφιξη της νέας γενιάς τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας ή 5G.

Η εκτίμηση για το επιπλέον κόστος περιλαμβάνεται σε έκθεση της ένωσης του κλάδου τηλεπικοινωνιών GSMA, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 750 παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Η GSMA έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας πλήρους απαγόρευσης της Huawei, της οποίας τα προϊόντα αγοράζουν και χρησιμοποιούν ευρέως πάροχοι στην Ευρώπη.

Η εκτίμηση των 55 δισ. ευρώ αντανακλά το συνολικό πρόσθετο κόστος που θα ενέχει μια πλήρης απαγόρευση των αγορών από τη Huawei και την κινεζική ομοειδή της ZTE για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη.

«Το ήμισυ αυτού (του πρόσθετου κόστους) θα οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι πάροχοι επηρεάζονται από υψηλότερο κόστος προμηθειών ύστερα από την σημαντική απώλεια του ανταγωνισμού στην αγορά εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας», ανέφερε η έκθεση. «Επιπλέον, οι πάροχοι θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες υποδομές πριν εφαρμόσουν αναβαθμίσεις του 5G».

Οι δύο κινεζικές εταιρίες έχουν μαζί μερίδιο αγοράς στην ΕΕ πάνω από 40%. Σύμφωνα με την έκθεση, μια απαγόρευση θα καθυστερούσε κατά 18 μήνες την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό έως την υγεία και τις μεταφορές.

«Μια τέτοια καθυστέρηση θα διευρύνει τη διαφορά στη διείσδυση του 5G μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025», σύμφωνα με την έκθεση.