Επίσκεψη για κρασί στο Κτήμα Πρωτόπαπα

Επίσκεψη για κρασί στο Κτήμα Πρωτόπαπα

Η απάντηση της Βορείου Ελλάδας στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς κρασιού.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κτήμα που ιδρύθηκε το 1985 από τον Αθανάσιο Πρωτόπαπα, χημικό μηχανικό. Το Κτήμα Πρωτόπαπα παράγει κρασιά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες εκτάσεως 300 στρεμμάτων στην Kάριανη Καβάλας, έχει, όμως και αποκλειστική συνεργασία με την Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.

H τοποθεσία του Κτήματος είναι ορεινή στην περιοχή του Παγγαίου όρους με υψόμετρο 250 μέτρα και 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Τα εδάφη είναι αργιλοασβεστώδη, έχουν περιεκτικότητα πάνω από 50% σε ανθρακικό ασβέστιο δηλαδή και για αυτόν το λόγο δίνουν υψηλούς βαθμούς και αρωματικά κρασιά. Από την άλλη, τα αμπέλια της Ιεράς Μονής Διονυσίου βρίσκονται στην τοποθεσία Μονοξυλίτη του Αγίου Όρους όπου η ηλικία τους είναι 65 και πλέον ετών.

Το Κτήμα Πρωτόπαπα παράγει 12 είδη κρασιών σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και απευθύνονται σε ποιοτικά απαιτητικούς καταναλωτές. Η οινοποίηση των σταφυλιών γίνεται μέσα στις σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, εκτάσεως 5,500 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται μέσα στους αμπελώνες. Το σύνολο της ετήσιας παραγωγής ανέρχεται από 250.000 έως 300.000 φιάλες. Βάλτε ένα ποτήρι Traminer και απολαύστε τη συνέντευξη με τον κύριο Πρωτόπαπα!

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κρασί; Πού υπερέχουν και πού υπολείπονται οι καλλιέργειες και η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα σε σχέση με τα αντίστοιχα κρασιά του εξωτερικού;

Το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε ένα μέτριο επίπεδο. Δεν έχουμε καλό όνομα έξω ενώ, σε μέγεθος, είμαστε πολύ μικρότεροι από τις καλλιέργειες του εξωτερικού. Σοβαρό θέμα είναι, επίσης, η δυσφήμιση που γίνεται από διάφορους «πωλητές», οι οποίοι, μην έχοντας γνώση, προωθούν και πουλάνε ευτελή κρασιά π.χ. σε εστιατόρια, τα οποία όμως, επισκέπτεται πλήθος κόσμου, ξένοι και μη.

Διαβάστε: Τα 10 καλύτερα αεροπορικά business lounges

Σε ποιες χώρες εξάγετε και τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν προχωρά σε εξαγωγή οίνου;

Έχουμε εξαγωγικό χαρακτήρα και οι χώρες στις οποίες κινούμαστε είναι κυρίως η Αμερική, το Βέλγιο, η Γερμανία. Αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς όταν προχωρά σε εξαγωγή είναι, βέβαια, το ίδιο το προϊόν και οι τιμές του.

Συστήστε μας τα δικά σας κρασιά. Πόσες και ποιες ετικέτες έχετε και με τι φαγητό πάει η κάθε μια; 

Τα κρασιά μας, τα οποία προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας, μάς δίνουν μια σειρά από 13 ετικέτες με ξηρά Ερυθρά και ξηρά Λευκά κρασιά.

Έχουμε τα μονοποικιλιακά Ερυθρά μας όπως το «Syrah», «Merlot», «Cabernet Sauvignon» και τον «Θασοίνο». Έχουμε τα μονοποικιλιακά Λευκά «Chardonnay», «Sauvignon blanc», «Traminer», «Sauvignon blanc Fume» κι έχουμε και τη σειρά «Κτήμα Πρωτόπαπα Ερυθρός ξηρός» – «Λευκός ξηρός» και «Rose demi sec», η οποία είναι από 2-3 ποικιλίες μαζί.

Επίσης, έχουμε και τις 3 ετικέτες μας από την αποκλειστική μας συνεργασία με την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους η οποία αποτελείται από τον «Αγιορείτικο Ερυθρό ξηρό», «Αγιορείτικο Λευκό ξηρό» και «Αγιορείτικο Rose Demi Sec».

Ένα συνδυασμό που σας προτείνουμε για το Sauvignon blanc είναι πιάτα με οστρακοειδή, ψαρικά με κρεμώδεις ή πικάντικες σάλτσες, καπνιστό σολομό ή κρεατικά με λευκές σάλτσες. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Traminer με φουά γκρα, πιάτα της κινέζικης κουζίνας ή ως επιδόρπιο με φρούτα.

Ο Αγιορείτικος Rose Demi Sec συνδυάζεται πολύ όμορφα με πουλερικά ή άλλα κρεατικά με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, ζυμαρικά κι επίσης με γλυκόξινα πιάτα. Το Cabernet Sauvignon σας το προτείνουμε με κόκκινα κρέατα, κυνήγι, πικάντικες σάλτσες και τυριά με έντονες γεύσεις.

Διαβάστε: Χτύπημα «τσιπ» από την Αβάνα

Ποιο από τα κρασιά σας θεωρείτε πιο σπάνιο, πιο ιδιαίτερο και γιατί;

Πιο ιδιαίτερο κρασί θεωρούμε τον Θασοίνο και το Traminer γιατί έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Προέρχονται από σπάνιες ποικιλίες για την Ελλάδα και έχουν μικρή παραγωγή.

Καταρρίπτεται ο μύθος «το κόκκινο πάει μόνο… το λευκό πάει μόνο με…»; Το ψάρι για παράδειγμα, συνοδεύεται όντως μόνο με λευκό κρασί;

Ναι, καταρρίπτεται! Προσωπικά πίνω ερυθρό κρασί με ψάρι όπως και πολλοί Γάλλοι και άλλοι. Για παράδειγμα με ψάρια στη σχάρα πίνω Κτήμα Πρωτόπαπα Ερυθρό.

Που μπορούμε να βρούμε τα κρασιά σας;

Θα μας βρείτε στα: Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Μασούτης, Κόνδωρ Α.Ε.Ε.Ε και Τσιάρτας Στέφανος.

1/4