Επιστολική ψήφος – Μητσοτάκης: Η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις Ευρωεκλογές – Παλινωδία της αντιπολίτευσης

Επιστολική ψήφος – Μητσοτάκης: Η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις Ευρωεκλογές – Παλινωδία της αντιπολίτευσης
(Ξένη Δημοσίευση) Φάκελος της επιστολικής ψήφου, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική στις εθνικές», διερωτάται ο πρωθυπουργός.

Κατά την διάρκεια της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ν/σ για την επιστολική ψήφο ως μία πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός Επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα απ’ όπου κι αν κατοικούν.

Παράλληλα, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παλινωδία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι είναι και μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη, καθώς φαίνεται καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό. Και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου με αφορμή μια τροπολογία η οποία κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης, η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική στις εθνικές. Δηλαδή η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες. Και εν πάση περιπτώσει, υπάρχει πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία και δήλωσε ότι θα την επαναφέρει μετά τις ευρωεκλογές. «Ασχέτως των εξελίξεων, με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου κατ αρχάς στις ευρωεκλογές και να είστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα θα επανέλθει, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο. Και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα Και οι πολίτες μας βλέπουν, μας ακούν και ευτυχώς μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Όποιος θέλει οι ομογενείς να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο θα το δείξει με την ψήφο του

«Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση αυτή, ξεκινώντας από το 2019, ήθελε να σταματήσουν να υπάρχουν αδικίες, αρχικά για τους κατοίκους του εξωτερικού. Κατάφερε με πολύ μεγάλη πειθώ και δυσκολία να το κάνει πλήρως αυτό το 2023. Η κυβέρνηση αυτή ήθελε και θέλει να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, ειδικά για τους κατοίκους του εξωτερικού. Ξεκίνησε με τις ευρωεκλογές γιατί χρειαζόταν απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και συνεχίζει με τις βουλευτικές εκλογές, γιατί διαπίστωσε μία αυξημένη συναίνεση», είπε σε συνέντευξή του την Τετάρτη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Αν είσαι υπέρ, πραγματικά, της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και θες να δώσεις ένα αυτονόητο δικαίωμα -θεωρούμε εμείς- στους ομογενείς και αλλάζεις τη στάση σου, επειδή θεωρείς ότι έγινε κακώς μια τροπολογία από την κυβέρνηση, η συναίνεση αυτή είναι προσχηματική. Δεν μπορεί να εξαρτάται η στάση σου κοινοβουλευτικά, αν είσαι σοβαρό κόμμα, από το εάν θες να «κρατήσεις μούτρα», αν μου επιτρέπετε την έκφραση ή να κάνεις, ας πούμε, ένα παιχνίδι υπαναχώρησης στην κυβέρνηση» τόνισε.

«Έστω, λοιπόν, ότι θεωρεί η αντιπολίτευση ότι ήταν λάθος ο τρόπος, ο οποίος προβλέπεται κοινοβουλευτικά, θα μπορούσε να ψηφίσει το νόμο για τις ευρωεκλογές – δεν το απαγορεύει κανείς αυτό στην αντιπολίτευση- και να καταψηφίσει -αν θεωρεί τόσο πολύ κακή τη διαδικασία- την τροπολογία. Τώρα, δεύτερον, αν συμφωνείς και θες να δώσεις δύναμη στους ομογενείς και τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, εσύ αυτό το στηρίζεις. Δεν τιμωρείς τους ομογενείς» πρόσθεσε.

Επιπλέον είπε ότι αιφνιδιασμός θα υφίστατο, αν σε μία συζήτηση, για παράδειγμα, τη διευθέτηση του χωροταξικού, ή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ερχόταν η κυβέρνηση να φέρει μια τροπολογία για την ψήφο των ομογενών στις βουλευτικές εκλογές, που θέλει αυξημένη πλειοψηφία. «Τι περίεργο θεωρεί κάποιος ότι έκανε μία κυβέρνηση, που στο πλαίσιο της έναρξης της συζήτησης για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, βλέποντας ότι -και είναι θετικό αυτό- υπάρχει αυξημένη συναίνεση 230 ψήφων για αυτό το νομοσχέδιο, φέρνει μια πρόταση, μια τροπολογία; Και λέει το εξής πολύ απλό: Ρε παιδιά, αφού τελικά συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο και ενώ χρειαζόταν 151 ψήφοι, θα έχουμε 230 και μπράβο και σε εσάς που έχετε αυτή τη διάθεση συναίνεσης, γιατί να μην το επεκτείνουμε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, και στις βουλευτικές εκλογές;» ανέφερε.

«Το γεγονός ότι το δεύτερο βήμα θέλαμε να γίνει λίγο πιο γρήγορα, γιατί είδαμε ότι είχαν ωριμάσει οι συνθήκες, δεν σημαίνει ότι αυτό δείχνει υποκρισία ή αλλαγή στάσης. Δεν κρύψαμε ποτέ τη διάθεσή μας για την επιστολική ψήφο» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: