Επιστροφή – έκπληξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη

Επιστροφή – έκπληξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη
Οι δείκτες για τη ζώνη του ευρώ ήταν ισχυρότεροι από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο

Απροσδόκητο γύρισμα σε ανάπτυξη έκανε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιανουάριο.

Οι δείκτες για τη ζώνη του ευρώ ήταν ισχυρότεροι από ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών αγορών (ΡΜΙ) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 50,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο. 

Ο δείκτης του κλάδου των υπηρεσιών ενισχύθηκε κατά 0,9 μονάδες στις 50,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης του μεταποιητικού τομέα βελτιώθηκε κατά 1,0 μονάδες στις 48,8. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως και στις υπηρεσίες PMI, ο δείκτης τιμών εισροών μειώθηκε αλλά οι εταιρείες αύξησαν τις χρεώσεις τους με ταχύτερο ρυθμό. Ο δείκτης τιμών παραγωγής ανέβηκε στο 61,4 από 61,2, αλλά ήταν ακόμα πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών ετών.

Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώσουν την εκτίμησή της ΕΚΤ ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα βιώσει ήπια ύφεση, η οποία από μόνη της αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των βασικών επιτοκίων.

Το βελτιωμένο κλίμα πιθανότατα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κίνδυνος επιβολής δελτίου φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά. Στη μεταποίηση, το γεγονός ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν ξεπεραστεί έχει επίσης θετικό αντίκτυπο. Η υποσυνιστώσα των χρόνων παράδοσης του PMI για τον μεταποιητικό τομέα επανέρχεται στο κανονικό εύρος.

«Η έρευνα φέρνει αναμφίβολα ευπρόσδεκτα καλά νέα για να υποδηλώσει ότι οποιαδήποτε ύφεση είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι μια ύφεση μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εντελώς», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: