Επιτέλους συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Επιτέλους συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Υπεγράφη αργά χθες η βράδυ η συμφωνία που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου στο Κίεβο και την ΕΕ τον χειμώνα.

«Η πολιτική υπευθυνότητα, η λογική της συνεργασίας και η απλή οικονομική λογική πρυτάνευσαν. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μας ασφάλεια», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση πως έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, Ουκρανία και Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την προσωρινή λύση της διένεξης για το ρωσικό φυσικό αέριο, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την τροφοδοσία της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης, για τον φετινό χειμώνα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι άνθρωποι να κρυώσουν τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Μπαρόζο.

Η συμφωνία για την επανάληψη των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου, που είχαν διακοπεί τον Ιούνιο, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών -τον Αλεξάντερ Νόβακ για τη Ρωσία και τον Γιούρι Πρόνταν για την Ουκρανία- καθώς και από τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας ΓκίντερΈτινγκερ. Στη συνέχεια οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz υπέγραψαν το «addendum» στο συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Οι συμφωνίες αφορούν το ποσόν των οφειλών της Ουκρανίας και τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο 2015.

Η διευθέτηση του χρέους ύψους 3,1 δισ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις. Η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του 1,45 δισ. δολαρίων θα είναι άμεση, ενώ η δεύτερη δόση ύψους 1,65 δισ. δολαρίων θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Η ρωσική πλευρά αποτιμά το σύνολο των οφειλομένων από την Ουκρανία σε 5,3 δισ. δολάρια, αλλά για τα 2,2 δισ. δολάρια που απομένουν θα αποδεχθεί την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι ο καθορισμός μίας τιμής «κάτω από τα 385 δολάρια ανά 1.000 κυβ.μ.» κατά τη διάρκεια της ισχύος της προσωρινής συμφωνίας. Η πληρωμή θα γίνεται προκαταβολικά κάθε μήνα.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι η Naftogaz έχει τη δυνατότητα να πληρώσει με ίδιους πόρους τις μελλοντικές εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι επισήμως εγγυήτρια των οικονομικών δεσμεύσεων του Κιέβου. Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια της ΕΕ -με τα δύο προγράμματα μακροοικονομικής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ που αποφάσισε την άνοιξη, 600 εκατομμύρια από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί- και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που υποσχέθηκε τον Απρίλιο δανειοδότηση ύψους 17 δισ. δολαρίων- θα βοηθήσουν το Κίεβο στην αποπληρωμή του χρέους του, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να εγγυηθεί μία συμφωνία που θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στην νέα Επιτροπή Γιούνκερ.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία υπήρξε πάντα ένας αξιόπιστος πάροχος ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και τους λοιπούς καταναλωτές. Ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος πάροχος», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας μετά την υπογραφή της συμφωνίας , και πρόσθεσε πως «η περίοδος του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι πλέον ασφαλής (για την Ουκρανία) και η παροχή στους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι επίσης σταθερή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μελλοντικές σχέσεις μας θα είναι εποικοδομητικές και ότι θα πληρούνται οι όροι των μεταξύ μας συμφωνιών».

Η Gazprom είχε σχεδόν διπλασιάσει την τιμή ανά 1.000 κυβικά μέτρα που ζητούσε από την Ουκρανία, μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον οποίο διαδέχθηκε μια φιλοδυτική κυβέρνηση. Η κολοσσιαία ρωσική εταιρεία είχε διακόψει τις παραδόσεις αερίου στο Κίεβο τον Ιούνιο, εξαιτίας των μεγάλων ανεξόφλητων οφειλών του Κιέβου. Η Ουκρανία ζήτησε από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα μια γραμμή πιστώσεων ύψους 2 δισεκ. ευρώ. Νωρίτερα χθες ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει ότι θα ζητούσε τη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ για να καλυφθεί το κόστος του εφοδιασμού της χώρας του με αέριο, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο στο Κίεβο.

Η ΕΕ χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 450 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για δική της κατανάλωση. Εισάγει περίπου τα 300 δισεκ., εκ των οποίων αγοράζει 125 δισεκ. από τη ρωσική Gazprom. Περίπου 75 δισεκ. κυβικά μέτρα διέρχονται μέσω αγωγών και εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.