Με επιτυχία εκτός ΕΜΣ οι ισπανικές τράπεζες

Με επιτυχία εκτός ΕΜΣ οι ισπανικές τράπεζες
Photo: REUTERS

Για εντυπωσιακό επίτευγμα της ιβηρικής χώρας κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε σήμερα πως η Ισπανία βγήκε και επισήμως από το πρόγραμμα αρωγής για τις τράπεζές της, το οποίο είχε υιοθετηθεί την άνοιξη του 2012 από την Ευρωζώνη.

«Το σχέδιο αρωγής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ισπανία τερματίζεται σήμερα με επιτυχία. Από την έναρξή του, ο ΕΜΣ κατέβαλε 41,3 δισεκ. ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της. Η Ισπανία δεν θα ζητήσει επιπλέον πρόγραμμα αρωγής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ευρωπαϊκό ταμείο.

«Μπορούσαμε να ζητήσουμε μέχρι σήμερα το υπόλοιπο των 100 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπολόγιζε σε μια έξοδο από το πρόγραμμα τον Ιανουάριο και εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η κυβέρνησή του έκανε χρήση μόνο των 41,3 δισ. ευρώ από το σύνολο των 100 δισ. που είχε χορηγήσει η Ευρωζώνη ως γραμμή πίστωσης.

Για «μια εντυπωσιακή επιτυχία», έκανε λόγο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ΕΜΣ και πρόσθεσε πως η αρωγή που παρασχέθηκε από την Ευρωζώνη συνέβαλε «στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών που αντιμετώπιζαν προβλήματα και βρίσκονται σήμερα πάνω σε σταθερές βάσεις».

«Παρά τις μελλοντικές προκλήσεις, είμαι πεπεισμένος πως η στήριξη από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψει στην ισπανική οικονομία να δημιουργήσει μια ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ χαιρετίζοντας «τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των ισπανικών αρχών και την ικανότητα του πληθυσμού να αποδεχθεί προσωρινές δυσκολίες για το καλό μιας βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την ισπανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την πλήρη αποπληρωμή του χρέους εντός των προθεσμιών.

Διαβάστε ακόμη: Καλές προβλέψεις για την Ελλάδα από την… Κίνα