Eπτά πράγματα που δεν ξέρατε για τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα

Eπτά πράγματα που δεν ξέρατε για τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα
Photo:

Σε ποια περιοχή θα ανοίξει το επόμενο ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. Ποιο το μεγάλο στοίχημα των προσεχών ημερών για τον όμιλο Fourlis.

Κωστής Χριστοδούλου

Έχουν περάσει ήδη 15 χρόνια από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο ΙΚΕΑ στην Θεσσαλονίκη και η θυγατρική του ομίλου Fourlis, Housemarket που έχει αναλάβει την ανάπτυξη της αλυσίδας στην χώρα μας καθώς και στην Κύπρο και την Βουλγαρία μετράει αρκετές πρωτιές και ρεκόρ για το σήμα ΙΚΕΑ.

1. Ας ξεκινήσουμε από τον όμιλο Fourlis ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις σημαντικότερους συνεργάτες παγκοσμίως για τον σουηδικό κολοσσό ενώ ο πρώτος και μόνος franchisee της αλυσίδας για πάνω από δύο χώρες. Τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία δεν αποκλείεται να επεκτείνουν την συνεργασία και σε άλλες χώρες της βαλκανικής όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

2. Το κατάστημα της Θεσσαλονίκης που άνοιξε στην Πυλαία το 2001, με ετήσιες πωλήσεις 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο ήταν ανάμεσα στα δέκα πρώτα σε πωλήσεις για την ΙΚΕΑ παγκοσμίως και σίγουρα ένα από τα πιο δυναμικά συνεκτιμώντας και το μέγεθος της πόλης. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι το συγκεκριμένο κατάστημα δεν προσέλκυε πελάτες μόνο από την Θεσσαλονίκη ή την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αλλά διοργανώνονταν εκδρομές από την Αθήνα για ημερήσια ψώνια.

3. Όταν άνοιξε το κατάστημα της Αθήνας στο Αεροδρόμιο το 2004 αυτό ήρθε με την σειρά του να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ. Με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 160 εκατ. ευρώ το 2007 έγινε το ΙΚΕΑ με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, εκτός Σουηδίας, πίσω από αυτό της Στοκχόλμης. Το αδιαχώρητο που επικρατούσε στο κατάστημα οδήγησε τον όμιλο Fourlis να επισπεύσει τις διαδικασίες για την δημιουργία του δεύτερου καταστήματος στην Αθήνα το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στον Κηφισό το 2008.

4. Τα χρόνια της ύφεσης έφεραν μία ακόμη ελληνική πρωτιά. Για να καλύψει την μείωση των πωλήσεων ο όμιλος Fourlis δημιούργησε πρώτος στο παγκόσμιο δίκτυο της ΙΚΕΑ τα σημεία παραγγελιών και παραλαβών σε πόλεις που δεν απείχαν μακριά από καταστήματα ΙΚΕΑ αλλά το μέγεθος τους “δεν σήκωνε” την δημιουργία ενός νέου. Το μοντέλο αυτό το αντέγραψε στην συνέχεια η ΙΚΕΑ και άλλοι francisee της σε όλο τον κόσμο.

5. Από το 2008 που άρχισαν τα πρώτα σημάδια μείωσης της κατανάλωσης, η αγορά επίπλου και οικιακού εξοπλισμού έπεσε από τα 2,6 δισ. ευρώ στα 800 εκατ. ευρώ το 2015. Αντίθετα η ΙΚΕΑ κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά αυτή από 10% που ήταν το 2008 σε 22% πέρυσι.

6. Οι παρούσες συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη νέων καταστημάτων στην Ελλάδα, όμως όπως ανέφερε η διοίκηση την Δευτέρα σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Χρηματιστήριο με αφορμή την ομολογιακή έκδοση για την Housemarket, πιθανή βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα άνοιγε τον δρόμο για να αποκτήσει η Κρήτη, και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, το δικό της κατάστημα ΙΚΕΑ.

7. Oύτε η Σουηδική μητρική ούτε κάποια άλλη εταιρεία που έχει αναλάβει την επέκταση των ΙΚΕΑ ανά τον κόσμο είναι εισηγμένη σε Χρηματιστήριο. Η μοναδική περίπτωση παγκοσμίως είναι αυτή της Fourlis. Μάλιστα από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου προχωράει ένα βήμα παραπέρα με την δημόσια προσφορά για ομόλογα της Housemarket (σ.σ. της θυγατρικής που αναπτύσσει τα ΙΚΕΑ) με την έκδοση 40 εκατ. ομολογιών προς 1 ευρώ.

Πηγή: news247.gr